latinica  ћирилица
28/09/2022 |  20:13 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Луткари из Бањалуке одушевили малишане у Источном Сарајеву

Дјечије позориште Републике Српске из Бањалуке трећег дана Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта "Лут фест" одушевило је малишане у Источном Сарајеву извођењем представе "Јунак у трегерима", у режији Дубравка Торјанца.
Лут Фест - Фото: СРНА
Лут ФестФото: СРНА

Представа "Јунак у трегерима" настала је по тексту познатог пјесника и књижевника Јове Чулића.

- Ријеч је о јунаку који живи и ради на провинцијској фарми, гдје је `главна фаца` пијетао који не може да кукуриче, а главни проблем тог јунака је у ствари то што је гладан - појашњава глумац Слободан Перишић.

Стицајем околности јунак долази у ситуацију да својим поступком, вољно или невољно, учествује у спасавању пијетлова из елите и онда креће глорификација те личности, па он добија разна признања, али и даље остаје гладан.

- Колико год, дакле, звучало да се дјечије позориште бави забавом и разонодом, оно суштински учествује дубоко у едукацији дјеце и у стварању озбиљних људи на којима остаје ово друштво - поручује Перишић.

Позориште младих Сарајево сутра ће, из техничких разлога, своју представу "Оловни војник" у режији Марија Дрмаћа одиграти на сцени овог позоришта у Сарајеву.

Државно позориште лутака "Сливен" из Бугарске представу "Свињар" редитеља Тодора Валова извешће сутра у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У пратећем дијелу програма Фестивала за сутра је предвиђено да Позориште "Театрило" из Новог Сада одигра представу "Три бајке траже читача – Српска трилогија" у Дому омладине у Зворнику у 14.00 часова.

Осим наставка рада креативних радионица за израду лутака, сутра ће бити организовано и мастер клас предавање и промоција књиге "Луткарство и сценска лутка" аутора Небојше Бобана Јовановића из Ниша.

На фестивалу, који ће трајати до 30. септембра, учествоваће позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Мото фестивала је "Дијете и сценска лутка", и представља мисију коју "Лут фест" проводи 23 године путем едукације и социјализације дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, кроз луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, градови Источно Сарајево и Зворник, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске СРНА и РТРС.