latinica  ћирилица
28/09/2022 |  22:00 ⇒ 22:02 | Аутор: СРНА

Приказан филм "Печат браће Љубавића"

У Музеју савремене умјетности Републике Српске вечерас је приказан филм "Печат браће Љубавића", филмско оставарење редитеља Слободана Симојловића, засновано на причи о 500 година горажданске штампарије која је формирана након Цетињске штампарије и представља почетак писмености код Срба.
Приказан филм "Печат браће Љубавића" - Фото: СРНА
Приказан филм "Печат браће Љубавића"Фото: СРНА

Филм је снимљен у копродукцији Кинотеке Републике Српске и Радио телевизије Републике Српске поводом 500 година од оснивања Горажданске штампарије.

Филм прати причу браће Теодора, јеромонаха из Милешеве и Ђурађа Љубавића, синова оснивача горажданске штампарије Божидара Љубавића - Горажданина, који су уложили велике напоре како би из Венеције пренијели штампарију у манастир Сопотницу.

Из Музеја су навели да је мотив филма да укаже на истрајност да се у најтежим историјским временима уздиже национални дух и чува историјска баштина.

Директор Музеја Сарита Вујковић истакла је вечерас колико је важна међуинституционална сарадња, те додала да је повод приказивања филма обиљежавање Међународне манифестације "Дани европске баштине".

- Манифестација тежи да кроз бројне и разноврсне програме популарише наше насљеђе које је дио баштине европских народа. Овогодишњи програм обиљежава се широм Европе под слоганом "Одрживо насљеђе" - навела је Вујковићева.

Директор филма и директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић истакао је важност промовисање документарних филмских остварења чија је тема српска историја и њено очување.

- Идеја за овај филм се родила 2018. године и тада су почеле прве активности уз благослов нашег митрополита. Имали смо несебичну помоћ Министарства просвјете и културе Републике Српске - навео је он.

Лаловић је додао да је велики број стручних људи из Републике Српске радио на филму, те да су много помогли пријатељи са Радио телевизије Републике Српске несебичним уступањем технике и људских ресурса.

Редитељ филма Слободан Симојловић осврнуо се на остала гоставања овог филма, нагласивши да му је нарочито драга чињеница што се пројекција одржава у Бањалуци у којој је филм заршен.

- Идеја овог филма је била да у овим временима понудимо другу врсту херојства, јер су за нас браћа Љубавићи хероји тог времена и људи који су на чудесан начин готово митски урадили немогућу ствар на почетку 16. вијека - навео је Симојловић.