latinica  ћирилица
28/09/2022 |  22:04 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Додик: Електрична енергија значајан развојни адут Српске (ВИДЕО)

Наша рачуница је да не оптеретимо наше становништво и да нам електрична енергија постане један од значајних развојних адута и да 30 одсто од своје продукције резервишемо за стабилна улагања у привредни сектор, истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, гостујући у нашој емисији Телеринг.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Тачно је да ми имамо нешто виша електричне енергије, и једини је имамо у окружењу. Продавали смо вишак да би смо смањили гибитке за домаћу потрошњу. Зато смо сачували електричну енергију за домаћинства 26 евра по мегавату, а за привреду нешто мање од 30 евра, а у Европи је просјечна цијена 480 евра по мегавату - нагласио је Додик.

Додик се дотакао и међународних финансијских аранжмана Републике Српске.

Навео је да Република Српска није сама, већ зависи од окружења.

- То све детерминише снажни развој, приступ међународном финансијском тржишту, којем нисмо могли да приступимо до прије двије године. Било је предвиђено да то ради БиХ, која по својој унутрашњој структури није била надлежна да ради такве ствари. Нисмо могли да одемо на таква тржишта, када је била повољна каматна стопа. Нисмо могли да акомулирамо та средства, већ смо морали својим ресурсима да градимо, заједно са пријатељима, да изградимо болнице, ауто путеве - подвукао је Додик.