latinica  ћирилица
29/09/2022 |  07:04 ⇒ 10:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Ураган Ијан погодио Флориду (ВИДЕО)

Ураган Ијан погодио је Флориду, праћен силовитим ветром и обилним падавинама које су проузроковале катастрофалне поплаве и нестанак струје широм те америчке савезне државе, преноси АП.
Ураган Иjан (Фото: EPA-EFE/RAMMB/NOAA/NESDIS, илустрација) -
Ураган Иjан (Фото: EPA-EFE/RAMMB/NOAA/NESDIS, илустрација)

Више од 2,5 милиона становника Флориде, на обалама Мексичког залива, добило је наредбу или упозорење за евакуацију, у тренутку када се приближавао ураган Ијан, који је прије тога погодио Кубу

Ијан је праћен вјетром од 185 километара на час стигао у сриједу на копно, на југозападу Флориде, у 15.05 часовапо локалном времену, у близини Кајо Косте као олуја 4. категорије према Националном центру за урагане (НХЦ).

- Ураган је проузроковао катастрофалне поплаве - додаје се у саопштењу НХЦ.

Ијан је у сриједу претварао улице у ријеке и рушио је дрвеће у југозападној Флориди, уз вјетар који је јачао до брзине од 241 километара на час, тако да се на копну олуја категорије четири, на петостепеној Сафир-Симпсоновој скали, изједначила са петим најјачим ураганом, мјерено брзином вјетра, који је икада погодио САД, наводи АП.

Гувернер Флориде Рон Де Сантис изјавио је у сриједу увече да је ово вјероватно "један од пет најразорнијих урагана који су досад погодили Флориду".

У близини путање урагана, источно од острва Ки Веста у невремену је потонуо брод с кубанским мигрантима и обалска стража још трага за 20 људи, пошто је троје спасила, а четворо је успјело да доплива до обале.

Здравствени званичници су пријавили да је оштећен кров једне болничке јединице интензивне његе, а такође је саопштено да је дошло до искључења струје за два милиона корисника већином у близини путање урагана.

Полиција је у оближњем Форт Мајерсу примала позиве од људи заробљених у поплављеним кућама или од њихових забринутих рођака, а према снимцима на друштвеним мрежама неке четврти овог града су због поплава изгледале попут језера.

Ијан је ослабио касније у сриједу до категорије један са вјетром 144 километара на час док се кретао даље копном, а данас се очекују олујни удари на супротној страни ове америчке државе, на сјевероистоку Флориде.

Очекују се и урагански вјетрови широм централне Флориде уз вјероватне велике поплаве, саопштио је центар за урагане са сједиштем у Мајамију.

У САД до сада није пријављен ниједан смртни случај од посљедица урагана Ијан, који је претходно погодио Кубу, гдје су двије особе погинуле, а цијело острво остало без струје, након што је оборена електроенергетска мрежа у земљи.

Гувернери америчких држава Јужне Каролине, Сјеверне Каролине, Џорџије и Вирџиније превентивно су прогласили ванредно стање.

Прогностичари су саопштили да ће се Ијан наставити ка тим државама као тропска олуја, која ће вјероватно донијети више поплавних киша током викенда.