latinica  ћирилица
29/09/2022 |  08:30 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Вујић: Мора се чути и глас Републике Српске

Амбасадор БиХ у САД Бојан Вујић оцијенио је да спољна политика БиХ мора бити избалансирана како би се могао чути глас Републике Српске о важним питањима у БиХ.
Бојан Вујић - Фото: РТРС
Бојан ВујићФото: РТРС

Вујић је у интервјуу Срни истакао да је одржавања добрих односа са Вашингтоном од велике важности јер неке политичке странке из Федерације БиХ и Републике Српске желе да им америчка администрација рјешава све амбиције.

- Они желе да их увуку у унутрашњу политичку расправу јер се надају да ће бити на њиховој страни и да ће им бити испуњене све њихове жеље, те да ће тако испунити своје максималистичке циљеве и амбиције које иначе нису способни да остваре сами - истакао је Вујић.

Он је навео да су потези министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, као и њено руковођење ресорним министарством, некомпетентни и искључиво усмјерени у корист једног конститутивног народа.

- Нажалост, садашња спољна политика БиХ је приватизована и усмјерена само у правцу једне политичке странке или у корист једног конститутивног народа, што је недопустиво - рекао је Вујућ.

Када је ријеч о поправљању слике у САД о Србима који су означени као "лоши момци" и најодговорнији за сукобе у бившој СФРЈ, Вујић сматра да ту има помака, те да је то почело за вријеме бившег предсједника Доналда Трампа када се америчка политика репозиционирала и дефинисила на темељу става да Америка мора бити на првом мјесту у свијету.

- То је била и кључна тема Трампове спољне политике. Његова администрација се није превише бавила свакодневним политичким темама на Балкану и нису хтјели да намећу било каква рјешења. Трамп је себе дефинисао као антиглобалисту, те је то отворило простор за изградњу и бољу комуникацију са његовом администрацијом. У великој мјери у првој години, Бајденова администрација је наставила са таквом политиком, али су пандемија узрокована вирусом корона и криза у Украјини пореметили њихове планове да се фокусирају на Азију, те су им у фокусу били Европа и Украјина - навео је Вујић.

Вујић, ипак, сматра да су данас односи са Стејт департментом, Бијелом кућом и Пентагоном коректни и да постоји здрава комуникација.

- Нажалост, постоје још неки у администрацији који се враћају идеји да ЕУ и Америка морају више да се укључе у унутрашњу политику и расправу у БиХ - нагласио је он.

Говорећи о економској сарадњи САД и БиХ, односно Републике Српске, Вујић каже да није реално очекивати било каква већа улагања у овом моменту велике економске кризе гдје америчке фирме и инвеститори преузимају важне мјере којима траже начин како да се смањи потрошња, сачувају тржишта и изгради јача позиција у самој Америци.

- Евентуално, ако се у Републици Српској и БиХ сачувају ниске цијене струје, то отвара перспективу за долазак америчких произвођача које се већ налазе на Балкану јер енергетска криза у ЕУ директно угрожава производњу и индустријски сектор - закључио је Вујић.

Он је рекао да је већ разговарано са представницима америчке аутоиндустрије која има производњу на Балкану и тражи могуће алтернативе које би им дугорочно економски биле исплативе.