latinica  ћирилица
29/09/2022 |  09:00 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Филм "Печат браће Љубавића" - прича о херојима Горажданске штампарије (ВИДЕО)

У Музеју савремене умјетности Републике Српске синоћ је приказан филм "Печат браће Љубавића", филмско оставарење редитеља Слободана Симојловића, засновано на причи о 500 година горажданске штампарије која је формирана након Цетињске штампарије и представља почетак писмености код Срба.
Сњежан Лаловић и Слободан Симојловић - Фото: РТРС
Сњежан Лаловић и Слободан СимојловићФото: РТРС

Филм је снимљен у копродукцији Кинотеке Републике Српске и Радио телевизије Републике Српске поводом 500 година од оснивања Горажданске штампарије.

Филм прати причу браће Теодора, јеромонаха из Милешеве и Ђурађа Љубавића, синова оснивача горажданске штампарије Божидара Љубавића - Горажданина, који су уложили велике напоре како би из Венеције пренијели штампарију у манастир Сопотницу.

Из Музеја су навели да је мотив филма да укаже на истрајност да се у најтежим историјским временима уздиже национални дух и чува историјска баштина.

Директор филма и директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић истакао је важност промовисање документарних филмских остварења чија је тема српска историја и њено очување.

Лаловић је додао да је велики број стручних људи из Републике Српске радио на филму, те да су много помогли пријатељи са Радио телевизије Републике Српске несебичним уступањем технике и људских ресурса.

Редитељ филма Слободан Симојловић нагласио је да му је нарочито драга чињеница што се пројекција одржала у Бањалуци у којој је филм заршен.

- Идеја овог филма је била да у овим временима понудимо другу врсту херојства, јер су за нас браћа Љубавићи хероји тог времена и људи који су на чудесан начин готово митски урадили немогућу ствар на почетку 16. вијека - навео је Симојловић.