latinica  ћирилица
29/09/2022 |  12:35 ⇒ 12:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Песков: Инциденти на гасоводима личе на терористички чин

Инциденти на два велика гасовода од Русије до Њемачке изгледају као "терористички чин" и захтијевају истрагу у сарадњи више земаља, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

Европска унија истражује велика цурења у гасоводима Сјеверни ток 1 и 2 испод Балтичког мора и саопштила је да сумња на саботажу, преноси Ројтерс.

Америчка телевизија Си-Ен-Ен, позивајући се на три извора, извијестила је да су европски безбједносни званичници примјетили бродове и подморнице руске морнарице недалеко од мјеста цурења “Северног тока“.

Упитан за коментар на овај извјештај Си-Ен-Ен-а, Песков је одговорио да је у тој области много веће присуство НАТО снага, преноси Ројтерс.

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је данас да је оштећење на гасоводу Сјеверни ток, које је проузроковало цурење гаса, настало на територији која је "под пуном контролом" обавјештајних служби САД.

Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова је рекла да Вашингтон има "пуну контролу" над водама у близини обала Данске и Шведске гдје је уочено цурење гаса, пренио је Ројтерс.