latinica  ћирилица
29/09/2022 |  13:32 ⇒ 13:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић и Хил о билатералној сарадњи и проблемима у региону

Предсједник Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом, са којим је разговарао о детаљима билатералне сарадње, поготово у свјетлу низа успјешних састанака које је српска делегација имала у Њујорку са званичницима САД на маргинама Генералне дебате 77. засједања Скупштине Уједињених нација.
Састанак Вучића и Хила (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић) -
Састанак Вучића и Хила (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић)

На састанку је било ријечи и о другим важним билатералним питањима и односима између Србије и САД, али и о кључним проблемима у региону Западног Балкана, саопштила је Служба за сарадњу с медијима предсједника републике.

Предсједник Вучић је истакао да је Србија посвећена јачању економских и билатералних односа са Сједињеним Државама, те да је у том контексту задовољан разговорима које је у Њујорку имао са бројним званичницима америчке администрације, али и пословним људима који су исказали интересовање за сарадњу у областима у којима велики потенцијали нису у довољној мјери искоришћени.

Током разговора, истакнута је заједничка потреба да се сарадња између двије земље интензивира у свим областима, али и у сфери енергетике, коју би требало додатно продубити и појачати кроз заједничку реализацију конкретних пројеката од суштинског значаја за напредак Србије.

Говорећи о ситуацији у региону, саговорници су закључили да је очување мира и стабилности на Западном Балкану од пресудног значаја и додали да економски просперитет и фокусирање на решавање економских проблема може да буде од огромне помоћи у отклањању политичких несугласица.

Предсједник Вучић је изразио наду да ће у наставку политике регионалног повезивања и отвореног позива на сарадњу свим земљама региона, имати јаку подршку Сједињених Држава, као и да ће у бројним пројектима од регионалног значаја САД бити поуздан партнер Србије, наведено је у саопштењу.