latinica  ћирилица
29/09/2022 |  14:14 ⇒ 14:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Титова вила у Њујорку продата за 50 милиона долара (ВИДЕО)

Једна од најстаријих њујоршких вила, коју је 1946. године купила Југославија, продата је за 50 милиона долара у готовини, потврдила је компанија Даглас Елиман, највећа америчка агенција за посредовање у некретнинама, преноси Вол Стрит Џурнал.
Титова вила у Њујорку (Фото: Google maps) -
Титова вила у Њујорку (Фото: Google maps)

Од укупне цијене од 50 милиона долара, 15 одсто припало је БиХ, тј. око 7,5 милиона долара.

Продавац виле, коју је користила и Стална мисија Србије при УН, су пет држава насљедница бивше СФРЈ - Словенија, Хрватска, БиХ, Сјеверна Македонија и Србија, а вилу је купила компанија с адресом у Њујорку.

- Нови власник је управо купио значајан дио историје Њујорка - саопштио је Тристан Харпер, агент компаније "Даглас Елиман".

Он је напоменуо да је бивши предсједник некадашње СФРЈ Јосип Броз Тито "иако комуниста, имао веома добар укус за некретнине".

Вила је први пут понуђена на продају 2017. године, а од тада је на тржишту и ван њега била у наредних неколико година.

У јуну 2021. године, добијена је понуда у готовини за куповину виле од 50 милиона долара, а земље продавци постигле су консензус око продаје.

Државни секретар у МИП Србије Немања Старовић изјавио је у фебруару, да на основу Анекса Б Споразума о сукцесија имовине некадашње СФРЈ у иностранству, Србији припада око 40 одсто од продаје зграде сталне мисије у Њујорку.

Вила има четири нивоа и два кровна спрата, 18 соба, шест купатила и вински подрум.

То је била прва зграда са два електрична лифта, који су још у функцији.

У њој је сачуван оригинални ентеријер, а под заштитом је државе и града Њујорка од 1969. године.

У вријеме Хладног рата, када је овде боравио и Тито, на врху је наводно била соба коју нико није могао да прислушкује, као и непробојни прозори према Петој авенији.

Зграда, углавном нетакнута деценијама, нема централну климу, а гас је искључен након пожара који је на електричним инсталацијама избио 2018, наводи Вол Стрит Џурнал.

Први власник објекта био је гувернер Лонг Ајленда Роберт Бикман Ливингстон, па се по њему здање назива и Бикманова кућа.

Касније је боравила и Емили Вандербилт Вајт, супруга Хенрија Вајта, некадашњег амбасадора САД у Француској и Италији, и једна од ћерки Вилијама К. Вандербилта, познатог индустријалца, чувеног по финансирању градње њујоршке Централне жељезничке станице.