latinica  ћирилица
29/09/2022 |  14:25 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Обиљежена годишњица смрти мајора Милана Тепића (ВИДЕО)

У Комленцу у Козарској Дубици, родном мјесту народног хероја мајора Милана Тепића, обиљежена је 31 година од његове погибије у Бјеловару, када је током борби са хрватским паравојним јединицама дигао у ваздух касарну ЈНА, не желећи да непријатељу преда складиште са оружјем. Због овог чина Тепић је постухмно одликован и проглашен за народног хероја.
Козарска Дубица - мајор Тепић - сјећање - Фото: СРНА
Козарска Дубица - мајор Тепић - сјећањеФото: СРНА

- Једном људи дају ријеч, она остаје или се погази - говорио је херој мајор Милан Тепић којем су чланови породице и пријатељи одали почаст и запалили свијеће у Комленцу код Козарске Дубице.

Из херојског чина мајора Тепића будуће генерације моћи ће да науче шта је патриотизам, шта вијерност држави али и шта значи бити човјек и не погазити ријеч, поручено је на данашњем обиљежавању.

У његову част Војска Републике Српске установила је посебан Орден за заслуге у рату "Милан Тепић".

Заједно са мајором тада је страдао и војник Стојадин Мирковић, из Горње Лесковице код Ваљева, који, упркос Тепићевој наредби, није хтио да се преда.

Њега је предсједник СР Југославије 31. децембра 1999. године одликовао “Орденом за заслуге у области одбране и безбједности првог степена“.

И у Србији је данас обележена годишњица смрти мајора Милана Тепића, а храбром мајору почаст је одата полагањем вијенаца на споменик у улици у Београду која носи његово име.

Потпредсједник Владе и министар одбране Небојша Стефановић предводио је државну церемонију полагања вијенаца и одавања почасти и поручио да су људи као што су били мајор Тепић и војник Стојадин Мирковић уткали своје животе у темеље отаџбине, били одани војничкој заклетви до посљедњег даха.