latinica  ћирилица
29/09/2022 |  14:44 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Бањалука: Бесплатним превентивним прегледима обиљежен Свјетски дан срца

Дом здравља Бањалука обиљежио је данас Свјетски дан срца организовањем бесплатних превентивних прегледа грађана код Градске тржнице.
Бањалука: Бесплатни превентивни прегледи - Фото: СРНА
Бањалука: Бесплатни превентивни прегледиФото: СРНА

Бањалучани су имали прилику да добију стручне савјете о здравом начину живота, те факторима ризика за настанак болести срца и крвних судова.

Медицински радници из тимова породичне медицине су грађанима омогућили мјерење крвног притиска, нивоа шећера у крв, као и анализу тјелесне масе.

Директор бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић рекла је новинарима да ова здравствена установа велики акценат ставља на превентивне прегледе.

Она је истакла да је у Дому здравља отворен Центар за промоцију здравља и превенцију болести који води рачуна о свим превентивним активностима с циљем повећања обухвата грађана којима ће бити урађени превентивни прегледи на раном откривању фактора ризика за одређена обољења, као и њихово откривање у фази прије појаве симптома и када су изљечиве.

Предсједник Удружења кардиолога Републике Српске и начелник Клинике за кардиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Тамара Ковачевић Прерадовић истакла је да су кардиоваскуларне болести водећи узрочник оболијевања и умирања, како у свијету, тако и у Републици Српској, али да је у протеклом периоду забиљежен тренд смањења морталитета.

Предсједник Удружења особа обољелих од дијабетеса "Дијабет број један" Јелена Шкрбић Радић рекла је да ово удржење промовише превенцију обољелих од дијабетеса.

- Ова болест се мора држати под контролом јер узрокује кардиоваскуларне болести - истакла је Радићева.

Национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у Републици Српској Душко Вулић истакао је да сваке године у свијету 17,9 милиона људи умре од посљедица болести срца и крвних судова.

Он је навео да су фактори ризика за настанак кардиоваскуларних болести висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомјерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест.

- За 20 година, колико се бавимо превентивним програмима, успјели смо да Републици Српској и Федерацији БиХ смањимо смртност од ове болести и да више нисмо међу земљама веома високог ризика. Тај податак је прошле године и званично објавила Свјетска здравствена организација - рекао је Вулић.

Подршку и помоћ бањалучком Дому здравља при организацији обиљежавања Свјетског дана срца дали су представници Фондације "Здравље и срце", Удружења кардиолога Републике Српске, Удружења особа обољелих од дијабетеса "Дијабет број један", студенти Медицинског факултета у Бањалуци и ученици Медицинске школе.

Свјетски дан срца - 29. септембар обиљежава се од 2000. године широм свијета с циљем да се повећа ниво свијести становништва о томе да се оболијевање од кардиоваскуларних обољења може спријечити увођењем здравих животних навика и редовним љекарским контролама

Тема овогодишњег обиљежавања Свјетског дана срца је "Користи срце за човјечанство, за природу и себе".