latinica  ћирилица
29/09/2022 |  15:27 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Прњавор, Дервента и Добој добили по возило за услуге сестринства

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић данас је у Прњавору уручио кључеве за три возила директорима домова здравља у Прњавору, Дервенти и Добоју за потребе пружања услуга његе у кући и сестринства у заједници.
Шеранић у Прњавору - Фото: СРНА
Шеранић у ПрњаворуФото: СРНА

Шеранић је истакао је да ће у оквиру пројекта јачања сестринства у БиХ који спроводе Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Фондација Фами, уз подршку Владе Швајцарске убрзо још три дома здравља добити по возило.

- Мислим да ће ово прије свега помоћи у доступности здравствене заштите грађанима и онима који имају потребе за одређеном сестринском услугом, а да при том не морају долазити у Дом здравља, да сестре буду ближе самој заједници - рекао је Шеранић.

Он је рекао да су донатори из Владе Швајцарске веома задовољни урађеним у претходном периоду и да су у току преговори за трећу фазу пројекта сестринства јер је до сада показао изузетне резултате.

- Надам се да ћемо у наредним фазама пројекта моћи да обезбиједимо возила и за друге домове здравља. Све што радимо радимо у корист грађана и пацијената - рекао је Шеранић.

Директор Дома здравља у Добоју Владимир Марковић каже да су три Дома здравља данас добила вриједан поклон који ће олакшати процес пружања здравствене заштите.

Он је напоменуо да Дом здравља Добој у пројекту учествује од самог почетка и да ће с циљем што бољег развијања сестринства у овом граду наставити учествовати и у наредним фазама пројекта.

- Трудимо се да сестринство буде један од најзначајнијих сегмената пружања наших услуга. Ово возило ће олакшати сестрама комуникацију са пацијентима, побољшаће се наше услуге и доступност појединих пацијената ће постати много боља него што је било до сада - рекао је Марковић.

Менаџер пројекта јачања сестринства у БиХ Елдин Фишековић каже да ће захваљујући донираним возилима услуге које се пружају у кућним условима бити осигуране и пацијентима који немају једноставан и лак приступ централним објектима Домова здравља.

Он је најавио да ће у оквиру пројекта крајем октобра или почетком новембра возила бити донирана Домовима здравља у Зворнику, Теслићу и Требињу.

Уручењу возила у оквиру пројекта Јачања сестринства у БиХ присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је захвалио Влади Швајцарске, Фондацији Фами и Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске што су препознали Прњавор као важан сегмент пружања примарне здравствене заштите становништву и обезбиједили једно возило за Дом здравља.

- У последњих пет, шест година уз подршку ресорног министарства много је урађено у Прњавору у оквиру Дома здравља, реализовани су многи пројекти од пројекта енергетске ефикасности, набавке четири санитетска возила, и многих других што је унаприједило пружање примарне здравствене заштите - додао је Томаш.