latinica  ћирилица
29/09/2022 |  15:38 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Захарова: Вашингтон практично постао страна у сукобима у Украјини

САД су практично постале страна сукоба у Украјини, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

- Народе у Донбасу, Херсонској и Запорошкој области, нису успјели да вас сломе, а Вашингтон је још једном показао да нема додира с реалношћу, постајући, заправо, страна у сукобима - рекла је Захарова.

Она је подсјетила да су украјинске снаге користиле америчке вишецијевне ракетне бацаче ХИМАРС током референдума у поменутим областима, те да војска Украјине координише мете са америчком војском, односно њеном командом.

- Очигледно је циљ ових терористичких напада да се застраши народ и натјера да одустане од свог избора - истакла је Захарова.

Захарова је скренула пажљу на то да је Конгрес САД издвојио додатних 12 милијарди долара за Кијев.

- Нема тог новца који ће помоћи кијевском режиму да врати контролу над народом који је изабрао слободу умјесто принуде - додала је Захарова.

У Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и ослобођеним територијама у Херсонској и Запорошкој области, од 23. до 27 септембра су одржани референдуми о придруживању Русији. Велика већина гласача подржала је припајање Русији, подсјећа ТАСС.