latinica  ћирилица
29/09/2022 |  15:55 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

"Избори између државотворне политике Додика и оних које не занима уједињење" (ВИДЕО)

Избори у Републици Српској 2. октобра биће опредјељивање између државотворне политике Милорада Додика и оних које не занима шанса за поновно уједињење српског народа, речено је у Београду на трибини "Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ".
Трибина у Београду "Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ" - Фото: РТРС
Трибина у Београду "Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ"Фото: РТРС

На трибини је истакнуто да српске родољубе обавезују Додикове ријечи да је 21. вијек – вијек српског уједињења.

Историчар Александар Раковић заложио се за враћање јединствене српске државности и српског уједињења, те оцијенио да се можда, усљед глобалних прилика, само краткотрајно могу отворити врата за праведно рјешење српског питања.

- Искористимо сваки секунд, јер наше намере су миротворне, а српско уједињење је свети циљ - истакао је Раковић који сматра да треба створити јединствену српску државу, за коју је сасвим логично да се зове – Србија, коју би чиниле Србија, Република Српска и Црна Гора.

Према његовим ријечима, то уједињење је природан циљ којем треба тежити и свакодневно радити на свим пољима, јер све остало може довести до стварања конвертитских идентитета као у Црној Гори или међусрпских сепаратизама, који би од Србије и Српске направили Грчку и Кипар.

Он је додао да Србија и Српска у себи имају већ изграђен истовјетан српски државни индентитет који црпе из државног идентитета Краљевине Србије, те да треба да буду јединствена Србија.

На путу до уједињења, каже Раковић, треба остварити и повратак Косова и Метохије у прави поредак Србије, обнову српске државности Црне Горе и раздруживање Републике Српске из "наметнуте творевине такозване БиХ".

- То дјелује далеко, али не мора да буде. Глобалне турбуленције и стварање нових поредака пружају шансу за ближа и бржа решења. Специјална војна операција у Украјини и глобално престројавање отворили су врата стварању новог поретка, верујемо праведнијег - истакао је Раковић.

Уредник портала "Факти" Ђуро Билбија рекао је да су они које не занима српско уједињење, које је назвао "републичкосрпски Милановићи, Комшићи, Џаферовићи и Ђукановићи", пристали да им то буде забрањено од оних са Запада којима смета све српско.

- Већина их није ни фртаљ фртаља од онога што /предсједник Хрватске Зоран/ Милановић повремено уради уз бриселски и вашингтонски ветар, а Додика сада критикују за државничке контакте са Милановићем. Суштински им не сметају Милановићев реверанс западним газдама Хрватске у виду заклињања да и он прижељкује слабљење Русије, нити речено о "варваризму Београда" - каже Билбија.

Њима, додао је, ништа не значи што Додик дио интереса Хрвата у БиХ и Милановићеве политичке енергије усмјерава у једра Републике Српске, нити што је западну и сарајевско-загребачку игру са почетка деведесетих да су "сви против Срба", посљедњих година довео до српско-хрватског заједничког парирања ономе у име чега Бакир Изетбеговић проглашава Дејтонски споразум за "лудачку кошуљу на тијелу БиХ".

Он је оцијенио да су западне газде Хрватске, муслиманског Сарајева и доброг дијела опозиције у Српској – фактички исте, само је разлика што Милановић понекад понешто може и смије, а Додикови политички конкуренти из Српске ни пола од тога.

Билбија каже да Западу, као и младомуслиманском Сарајеву, и од Републике Српске треба само једно - да не постоји. "Ово је главно о чему ће Република Српска гласати 2. октобра. Са неким условностима речено - будућност Српске нису Хрватска и Милановић, већ – Мађарска и Виктор Орбан. Другим речима - Додиков путинизам и орбанизам", истакао је Билбија.

Аналитичар Александар Вујовић је истакао да само јака власт са пуним легитимитетом свог народа може да обезбиједи да се глас тог народа чује, те да ће у том смислу бити важно да на предстојећим изборима у Републици Српској излазност буде већа него икада раније.

- Ко год да на предстојећим изборима у Републици Српској победи имаће тежак задатак да, у измењеним спољнополитичким и геоекономским околностима, блокира све иницијативе које задиру у витална права и интересе нашег народа - истакао је Вујовић.

Он је навео да је данас потребно више него икада да српски народ буде сложан и уједињен и да не постоје никакви шумови између Београда и Бањалуке, што би могао бити национални суицид и да тога морају бити свјесни владајући кругови у оба престона града.

Вујовић је рекао да су Србија и Српска данас једина два острва слободе у мору НАТО чланица, а да је НАТО био и остао највећа директна и индиректна пријетња српском националном и државном опстанку и просперитету.

Економски аналитичар Бранко Павловић је оцијенио да су ставови Републике Српске на вријеме уочени и да је важно истрајати на њима, а да је политика ЕУ у ствари политика Америке.

- То је опасна екипа у Европској комисији, актуелној влади Немачке и у Европској централној банци. Они су инсталирали механизме даљег дисциплиновања земаља. Том систему одговара цели данашњи хаос од ратова до рецесије, а не само дестабилизација Русије - рекао је Павловић.

Он је указао да је идеја Запада и Америке да убрзано уведе у банкротство огроман број држава, како би дошле код њих да преговарају о враћању дугова, уз услов да прихвате њихову политичку агенду и да се одмах поново задуже купујући њихове нове технологије.

Али, додао је, занемарују да те нове технологије усвајају убрзано Русија, Индија и Кина, која такође може да даје кредите.

Он сматра да Америка жели да влада свјетом преко својих кључних сателита, прије свега Њемачке, као и да ће побиједити Русију, а ако то не успије, онда ће "слупати" ЕУ.

Трибина "Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ" одржана је у организацији информативно-политичких портала "Све о Српској" и "Факти" уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.