latinica  ћирилица
29/09/2022 |  16:40 | Аутор: СРНА

Павић: За Српску од суштинске важности да задржи везе са Русијом и мултиполарним свијетом

За Републику Српску је од суштинске важности да задржи везе са Русијом и мултиполарним свијетом који признаје сва српска права, не урушава територијални интегритет, нити намеће своја правила, деструктивни морал или идеологије, сматра политички аналитичар Александар Павић.
Александар Павић - Фото: СРНА
Александар ПавићФото: СРНА

Павић је рекао да је Дејтонски споразум, док га неко отворено не руши, један од алата српске одбране, а ту алатку треба да имају у рукама они људи који бране српске интересе, а не они које гура Запад.

- Ситуација се мијења из часа у час и треба препознати јасније него икад да сва расположива средства која имамо треба да искористимо, а неко други јавно и отворено руши оно што је потписано - рекао је Павић у Београду на трибини "Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ".

Павић је навео да српски народ у Републици Српској мора да буде спреман на вријеме када ће отворено почети да се руши Дејтонски споразум, али да то не може да прође ако на власти у Српској буду они који схватају важност даљег повезивања и јачања односа са Русијом и незападним дјелом човјечанства.

Политиколог Ненад Кецмановић сматра да би избори у Федерацији БиХ и чињеница да ни Запад више нема ауторитет да Хрвате и Бошњаке измири и стрпа у једном ентитету требало да растерете Српску, али неће.

Према његовим ријечима, избори у Српској су мање интересантни јер се чини да је њихов исход познат јер у свим истраживањима Милорад Додик, Жељка Цвијановић и СНСД имају предност.

- Нико Јелену Тривић не може да оспори да је ново лице и освјежење, али уз то иде и неискуство, као ни /Мирку/ Шаровићу да је искусан, али тешка времена не траже само искусне него и енергичне и одлучне - рекао је Кецмановић.

Он је додао да се не зна шта у овом тренутку Додику на изборима може више да помогне - подршка предсједника Русије Владимира Путина или санкције САД и Британије.

- Народ у Републици Српској, као и у Србији, неће у НАТО, као ни у ЕУ, али воли Русију, посебно њеног предсједника. Можда гријеше, али демократски је тако - рекао је Кецмановић и подсјетио како су Срби деведесетих сами против свих устали против глобализма.

Новинар и публициста Синиша Љепојевић изјавио је да актуелна политика у Републици Српској има подршку српског народа који тамо живи, али и подршку Срба уопште.

- Јасна политичка позиција Републике Српске уз подршку српског народа, не одржава само постојеће пријатељске везе него и буди поштовање непријатеља. До када ће Република Српска тако моћи да издржи, то је питање, али задржаће статус да не напушта пријатеље. То је оно што остаје - рекао је Љепојевић.

Он је нагласио да су Русија и Кина предводници изградње новог свијета, а да је оно што је јако важно да Србија и Српска одржавају везе са њима и другим евроазијским земљама и да се њихов став цијени.

- Ми још имамо статус земље која пружа отпор. Имамо статус оног који се бори против оног што већински дио свијета сматра злом - закључио је Љепојевић.