latinica  ћирилица
29/09/2022 |  18:06 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

СНСД против Драшка Станивуковића поднио пријаве ЦИК-у и Тужилаштву (ВИДЕО)

У Централој изборној комисији нема потврде да ли им је стигла пријава за видео-снимак, објављен у медијима, на којем је градоначелник Бањалуке, Драшко Станивуковић, са службеном документацијом Градске управе у просторијама ПДП-а.
Градска управа - Фото: РТРС
Градска управаФото: РТРС

Након информација објављених у медијима да је ријеч о архиви са подацима обољелих од ковида, Градски одбор СНСД-а јутрос је поднио пријаву Цетралној изборној комисији, а од Тужилаштва траже да испита шта је на снимку.

У ЦИК-у не знају за пријаву, а кажу да ће је, кад стигне, разматрати након избора.

На снимку, који су пренијели медији у Српској, види се састанак активиста ПДП-а, које предводи Драшко Станивуковић. На столовима у страначким просторијама су жуте фасцикле, поједине чак у сандуцима за постељину, на којима се јасно види грб бањалучке Градске управе.

Медији преносе да су у жутим фасциклама рјешења о изолацији грађана због вируса корона, на којима су лични подаци попут матичног броја, броја телефона и адресе становања.

СНСД је поднио пријаву ЦИК-у и надлежном Тужилаштву због, како наводе, сумње да је Станивуковић злоупотријебио личне податке грађана, ради прикупљања гласова за посланичко мјесто у Народној скупштини.

- То је крађа. Украли сте нечије податке, нечију имовину и користите како хоћете. У преводу, као да вам је неко ушао у кућу у вршља вам по кући - каже Срђан Мазалица, потпредсједник Градског одбора СНСД-а.

У Централној изборној комисији тврде да још нису добили пријаву против Драшка Станивуковића.

Ако ЦИК пријаву добије до недјеље, разматреће је тек послије избора, каже члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина. Интересатно да је Бјелица Прутина прије уласка у ЦИК била савјетница Мирка Шаровића.

- ЦИК у вријеме изборне шутње неће доносити одлуке. У том периоду ћемо направити паузу у рјешавању приговора како ни на који начин не би утицали на било чији изборни рејтинг. Али све оно што остане рјешаваћемо послије изборног дана - истакла је Бјелица Прутина.

А шта онда да чекују грађани Бањалуке на дан избора, пита СНСД-ов Срђан Амиџић. И ко ће, пита, заштитити гласачке листиће у Градској изборној комисији, ако ПДП-ов Драшко Станивуковић, према снимку који су пренијели медији, злоупотребљава личне податке грађана који су били у изолацији?

- С друге стране, све вреће с гласовима долазе у ГИК, односно улазе у просторије Градске управе. Да ли ми сад треба да будемо сигурни, с обзиром на то да је неко показао спремност да тај материјал износи из Градске управе и носи у партијске просторије, да ће те вреће бити заштићене - пита Амиџић.

Драшко Станивуковић није реаговао на спорни снимак. Огласио се предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

- Замислите каква је то дрскост и безобразлук да дотични из СНСД-а причају о злоупотреби јавних података. Толико лицемјерно, толико смијешно да не знам како то другачије да назовем - каже Бореновић.

Епилог ове приче очигледно ћемо сазнати након избора!