latinica  ћирилица
29/09/2022 |  19:44 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Бугарски луткарски театар извео представу "Свињар"

Државно позориште лутака "Сливен" из Бугарске вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево извело представу "Свињар" редитеља Тодора Валова у оквиру такмичарског програма 23. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест".
Бугарски луткарски театар извео представу "Свињар" - Фото: СРНА
Бугарски луткарски театар извео представу "Свињар"Фото: СРНА

Ради се о бајци Ханса Кристијана Андерсена у шоу-пародији, шоу-подсмјеху, шоу-карикатури снобизма, људске сујете, лицемерја, површности, нарцизма и кича.

Представа је комично и карикатурално представила сукоб два међусобно одбојна система вриједности – да ли су вредније скупе сјајне ствари и дрангулије или природна љепота и савршенство природе.

Позориште младих Сарајево јутрос је, из техничких разлога, своју представу "Оловни војник" у режији Марија Дрмаћа одиграла на сцени овог позоришта у Сарајеву.

"Оловни војник" је прича о љубави и пријатељству. Након пада с прозора, који је потпомогао ђаволак, креће авантура храброг једноногог Оловног војника који је путовао кроз канализацију, па све до океана, док на крају није завршио у утроби рибе.

У пратећем дијелу фестивалсклог програма данас је Позориште "Театрило" из Новог Сада одиграло представу "Три бајке траже читача – Српска трилогија" у Дому омладине у Зворнику.

Настављене су креативне радионице за израду лутака, а одржано је и мастер клас предавање и промоција књиге "Луткарство и сценска лутка" аутора Небојше Бобана Јовановића из Ниша.

Свечано затварање фестивала, додјела награда и презентација резултата креативних радионица заказана је за сутра у 12.00 часова.

Претходно, у 10.00 часова Позориште "Кључ" из Израела извешће луткарску представу "Када је све било зелено", коју су режирали Дикла Кац и Ави Злихалиха.

На овогодишњем "Лут фесту" учествовала су позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма реализовано је 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Мото фестивала био је "Дијете и сценска лутка" и представља мисију коју "Лут фест" проводи 23 године, путем едукације и социјализације дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, кроз луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, градови Источно Сарајево и Зворник, те општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске СРНА и РТРС.