latinica  ћирилица
29/09/2022 |  22:31 ⇒ 30/09/2022 | 08:58 | Аутор: СРНА

Додик: Српска отупила снагу Запада у погледу мијењања политичког система

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је Република Српска отупила снагу Запада у погледу мијењања политичког система.
Милорад Додик -
Милорад Додик

- Данас имамо ситуацију да је Република Српска далеко стабилнија него што је икада била. Да је отупила снагу Запада у погледу мијењања политичког система и да хоће да настави да се бори против тога - рекао је Додик за "Еуроњуз Србија".

Он је напоменуо да Хрвати и Бошњаци у овом тренутку имају непомирљиве ставове у БиХ.

- Ја сам за то да се поштује међународно право и позивам и даље у БиХ да се вратимо Уставу БиХ, а да не поступамо по правилима која сваки дан износе са Запада - рекао је Додик.

Он је додао да сваки дан живи са онима који упорно игноришу и међународно право и Устав БиХ, који пакују стално исте ствари - као Нијемци који нам пошаљу Кристијана Шмита, па три стране студије у БиХ од девет, који са два муслимана чине већину од пет.

- Подржавам Устав БиХ и Дејтонски споразум, а ови са Запада не. Волио бих да питате то некога са Запада, зашто не поштује. Моја илузија о Западу је одавно срушена, мислим да се ради о систему који покушава да наметне доминацију, да уништи сваки индивидуални субјективитет и ја то гледам свих ових година и нисам наиван да бих повјеровао као неки трећеразредни политичари да они који долазе из ЕУ носе нешто добро - рекао је Додик.

Он је истакао и да су односи са Србијом најбољи могући, као и да има одличан однос са њеним предсједником Александром Вучићем и да нема тема у којима се разилазе.

Додик је подсјетио да је Вучић недавно био у Бијељини да заједно прославе Дан српског јединства и да то довољно манифестује подршку Србије Републици Српској.

Он је подсјетио и на недавни разговор са руским предсједником Владимиром Путином о гасоводу и градњи двије електране на гас.

- Ово је био период када сам покушао да то ојачам, руску подршку том пројекту и добио сам је. Што се тиче полтичких односа у БиХ, руска позиција је ту позната. Она је искључиво везана за подршку слову Дејтонског споразума, кроз подршку међународном уговору, а не ономе што Запад тежи да направи, а то је дух Дејтонског споразума - подсјетио је Додик.

Према његовим ријечима, Запад је ријешио да Дејтонски споразум разгради до мјере да га остави са стране, а Русија је остала привржена томе и зато је савезник кога он поштује, као и Путина.

Када је ријеч о односима са Хрватима, Додик је рекао да је Хрватска која је веома заинтересована за положај хрватског народа у БиХ стала на страну одбране права која су уставом прецизирана.

- Мени је било важно да Хрватска кроз тај однос не буде противник Републике Српске на међународној сцени и зато сам развијао политике које су више политике сарадње са Хрватима у БиХ. То су препознали у Хрватској, па и предсједник - рекао је Додик, али је указао да Хрвати и Срби имају тешку историју.