latinica  ћирилица
30/09/2022 |  07:44 ⇒ 22:28 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Они који подржавају Додика су освједочени пријатељи Српске (ВИДЕО)

Оне који су насупрот Милораду Додику, дакле представнике опозиције, подржавају они који желе да Републике Српске нема, а они који подржавају Милорада Додика су освједочени пријатељи Републике Српске, они који поштују Републику Српску и који желе да сарађују са Републиком Српском, рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Видимо да је мађарски премијер Виктор Орбан потпуно стао на страну Додика, да је Додик неко кога он цијени, да је добар лидер свог народа, неко са ким Мађарска жели да сарађује - истакао је Ковачевић.

Додаје да оно што је битно је да Мађарска, захваљујући односу који је Додик изградио са Орбаном, спремна да помогне Српској и да је Орбан неко ко је спреман да штити Српску и у политичком смислу и на сваки други начин.

- Видјели смо да је у неколико наврата када се разговарало о томе да се, евентуално, у Бриселу уведу нека врста санкција за Српску да је Мађарска јасно била на страни Српске. И премијер Орбан и министар иностраних послова Петер Сијарто су рекли да треба коначно да престану да причају о Републици Српској, него да почну да разговарају са Републиком Српском, односно са представницима и грађанима Српске - сматра Ковачевић.

Наводи и да је предсједник Русије Владимир Путин неко ко је потпуно отворено подржао Додика и Републику Српску.

- Сви они коју стали на страну Милорада Додика су они који су стали на страну Републике Српске. Нису рекли Српска треба да се мијења, да се нечега одрекне, нису рекли требамо реформисати БиХ на начин да Српске нема или је има што мање, барем у том првом циклусу, него су рекли подржавамо Републику Српску, желимо са њом да сарађујемо, поштујемо Српску и њене грађане - каже он.

Сматра да су то људи који отворено кад год су били у прилици показали да су пријатељи Републике Српске. 

- За разлику од Додика Младен Иванић може да дође до Бориса Џонсона, али је Џонсон донедавно био представник Владе која отворено заговара рушење Републике Српске, која је нпр. у СБ УН послала једну резолуцији гдје је писало да је Српска геноцидна творевина, да је српски народ геноцидан народ и да онда и са тим народом и са том Републиком треба обрачунати - сматра Ковачевић.

Подсјећа да је све то зауставила Руска Федерација захваљујући пријатељству  и сарадњи коју Додик има са Русијом.

- Многи су сада стали уз Додика, Путин, Орбан, Ивица Дачић који је освједочени пријатељ Српске, од лидера у Срба у Македонији, до принца Филипа Карађорђевића. Сви који воле српски народ, и који у срцу носе Српску су  стали на страну Додика и на страну народа и грађана Српске, насупрот оних који подржавају неки други који желе да Српске нема или да је буде што мање - сматра он.

Када је ријеч о критикама опозиције на сусрет Додика и предсједника Хрватске Зорана Милановића, док се они састају са Кристијаном Шмитом, Ковачевић каже да је Шмит неко ко није изабран за високог представника, који је овдје дошао непозван и да му нико му, додаје он, није рекао да је добродошао.

- Он је дошао сам и сам се именовао за високог представника. То је неозбиљно. Он је био у Српској и сусрео се са Драшком Станивуковићем, Јеленом Тривић, са људима из ПДП-а али два дана након сусрета са њом имао је интервју гдје је рекао да је његов циљ да Дејтонски принципи постану прошлост - каже он.

А, ако завршимо са Дејтонским принципима, сматра Ковачеви, то значи да завршавамо са Српском и са тим да су Срби у БиХ своји на своме, већ да постану национална мањина. 

- То су ствари које су за нас неприхватљиве. Ми са таквим људима не желимо сарадњу. С друге стране Милановић је неко ко је јасно и отворено рекао да је Српска чињеница коју морају да уважавају и поштују сви. Придружио се ставовима Додика и предсједника Србије Александра Вучића и отворено рекао да је против хегемоније једног конститутивног народа над друга два - истиче Ковачевић.

Ковачевић каже да су оно гдје се разликујемо историјски тренуци.

- Изјаве Милановића о Петровачкој цести су биле гнусне, недопустиве и нико ко не  жели да буде лидер у 21.вијеку не смије себи да дозволи да даје такве изјаве и коментаре. Ту немамо дилему и битно је да се зна да смо и на том питању јединствани са Србијом - истакао је он.

Када је ријеч мјерама подршке коју су институције Српске исказале током инфлације, од повећања плата, исплате у два наврата једнократне помоћи младима, борцима, пензионерима, 1.000 марака за незапослену дјецу погинулих бораца, затим мјесечна примања од 750 марака за незапослене родитеље четворо и више дјеце, Ковачевић истиче да је срећна вијест што ће Српска имати довољно снаге и демократског капацитета да очува стабилност и да ће знати да настави да потпуно  одговорно односи према грађанима.