latinica  ћирилица
30/09/2022 |  08:02 ⇒ 08:15 | Аутор: ТАНЈУГ

У Јужној Каролини проглашено ванредно стање због урагана

Ураган Ијан поновно је ојачао и данас се се приближава обали америчке савезне државе Јужне Каролине, гдје је проглашено ванредно стање, након што је на Флориди проузроковао смртоносне поплаве, известио је Национални центар за урагане, преноси Ројтерс.
Ураган Ијан (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Ураган Ијан (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Ијан једна од најјачих олуја која је икада погодила копно САД, поплавила је насеља на обали Мексичког залива и оставила без струје милионе, да би ослабила прије него што је наставила кретање до Атлантског океана, гдје је опет повратила снагу пред очекивани удар у Јужној Каролини у току данашњег дана.

Очекује се да би Ијан могао да стигне до копна данас око 14 сати по локалном времену, северно од Чарлстона, а упозорење за ураган издато је на приобалном подручју дугом око 370 км од границе Јужне Каролине и Џорџије на сјеверу до Кејп Фера у Северној Каролини.

Очекује се да ће Ијан данас донијети потенцијалне по живот опасне олује и могућа торнада у регион, саопштила је Национална метеоролошка служба.

Чарлстон је посебно изложен ризику, у коме је према истраживању градских власти објављеном у новембру 2020., око 90 одсто свих стамбених објеката подложно олујним поплавама.

Јужна Каролина се сада припрема за долазак Ијана, гдје је амерички предсједник Џозеф Бајден прогласио ванредно стање.

И гувернер Северне Каролине Рој Купер позвао је становнике да "предузму потребне мјере" и упозорио на могућност поплава, одрона и торнада.

"Олуја је још опасна", рекао је Купер.

Ураган Ијан погодио је у сриједу послије подне погодио Флориду као ураган 4. категорије, с вјетровима максималне брзине од 241 км на сат.

Број мртвих на Флориди након што је ураган прошао овом америчком савезном државом није познат, јер раштркани извештаји о жртвама нису потврђени и сумирани.

У тешко погођеном округу Шарлот, портпарол шерифовог одјељења потврдио је вишеструке смртне случајеве, али није имао тачну цифру.

Власти округа Сарасота истражују два могућа смртна случаја узрокована олујом, рекао је шерифов портпарол, преноси Ројтерс.

На конференцији за новинаре, гувернер Рон Де Сантис је саопштио да жртава има, али је упозорио на спекулације са бројевима прије званичне потврде.

Амерички предсједник Џозеф Бајден, у обраћању раније у сједишту Федералне агенције за ванредне ситуације у Вашингтону, изјавио је да би се могло показати да је Ијан најсмртоноснији у историји ове државе.