latinica  ћирилица
30/09/2022 |  08:12 ⇒ 13:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Скупштина Црне Горе: Ни расправе ни скраћења мандата

Скупштина Црне Горе требало би данас да расправља о Приједлогу предсједника државе Мила Ђукановића за скраћење мандата Скупштини, без мишљења кључних одбора, али сједнице највјероватније неће ни бити јер се синоћ парламентарна већина сагласила да неће подржати дневни ред, потврђено је Вијестима.
Цетиње: Скупштина Црне Горе - Фото: РТРС
Цетиње: Скупштина Црне ГореФото: РТРС

То значи да сједнице неће ни бити, рекао је извор.

Ђукановић је 23. септембра предложио скраћење мандата садашњег скупштинског сазива, након што није дао мандат за састав владе Миодрагу Лекићу (Демос), кога је предложила стара парламентарног већина.

Иста већина јуче је одбила да о иницијативи предсједника расправља на одвојеним седницама Законодавног и Одбора за политички систем и правосуђе.

Они су тврдили да је Ђукановић био обавезан да дође на сједнице и образложи приједлог, што он није прихватио.

Из Кабинета предсједника јуче су саопштили да је, како се наводи, намјера већине од 30. августа 2020. године да се онемогући расправа у Скупштини о Приједлогу одлуке за скраћење мандата парламента добила јасан израз на радним тијелима.

У скупштинској процедури је и приједлог за разрјешење Ђукановића због кршења Устава јер није позвао све партије на консултације око мандатара.

За данас је заказан Колегијум председника Скупштине, на којем ће се разматрати могућност да се настави расправа о смјени предсједнице Скупштине Данијеле Ђуровић (СНП).

Посланици Демократског фронта (укључујући и Покрет за промјене), Демократа, Демоса, Радничке партије, Праве и Уједињене Црне Горе, поднијели су у августу приједлог за разрјешење предсједнице Скупштине, тврдећи да је прекршила Пословник.

Расправа у Скупштини је почела, али је прекинута када је ДФ предложио да се стара већина договори око формирања владе и да дио дих договора буде и скупштинско руководство.