latinica  ћирилица
30/09/2022 |  10:00 ⇒ 22:27 | Аутор: СРНА

Калинић: По тежини и значају, избори у недјељу у рангу првих постдејтонских

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Драган Калинић оцијенио је да су предстојећи избори по тежини и значају у рангу првих постдејтонских избора у БиХ.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Он је истакао да избори који се одржавају 2. октобра за бројне политичке партије и појединце у Српској и БиХ представљају својеврсни "Дан Д" и битку свих битака.

Калинић је напоменуо да је данас јасно да за народ у Републици Српској постоје двије опције.

За оне којима је и након свега живот без БиХ незамислив, па макар још деценијама била под протекторатом у многочему декадентне Европе и њеног реалног газде - САД они ће, навео је Калинић, гласати за /Мирка/ Шаровића и /Јелену/ Тривић.

Према његовим ријечима, то је тај пробосански блок у којем су и либерали и квазикомунисти и муслимански националисти, али су сви окупљени око идеје грађанске Босне и њима је најважније да остане "мирна Босна".

- И то без обзира што је више него јасно да ће то бити промуслиманска држава у којој би на кашикицу давали права Србима и Хрватима, али под условом да се одрекну конститутивности и да буду послушни, дакле да не `таласају`. Ето у таквом друштву су данас, колико год тврдили да нису, и СДС и ПДП - указао је Калинић, који је и бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Зарад власти, додао је он, њима је свеједно шта ће бити са изворним дејтонским принципима кроз које је српски народ у БиХ добио заштиту, а Република Српска међународну верификацију.

- Они су остали равнодушни на све антиуставне одлуке о одузимању имовине и природних ресурса Српске и неуставне поступке бројних високих представника само да не би реметили `мир и стабилност`. Без околишања, тиме они постају саучесници у политичком убиству Српске - упозорио је некадашњи лидер СДС-а.

На другој страни, нагласио је Калинић, они који воле Републику Српску и бране дејтонско слово Устава БиХ, па макар још неко вријеме, силом прилика трпјели босанску авлију гласаће за Милорада Додика и Жељку Цвијановић који су протеклих година израсли у озбиљне и искусне лидере демократске и патриотске оријентације.

- За Жељку и Додика сигуран сам гласаће и великом броју они грађани који се супротстављају даљој девастацији ове земље да се Република Српска не би свела на празну љуштуру - оцијенио је он.

Калинић је напоменуо да се никада не смију заборавити патња нашег народа и жртве њених најбољих синова који су се изборили за слободну, демократску и равноправну Републику Српску.

- Дакле, 3. октобра ујутро знаћемо да ли ова земља Република Српска остаје наша или је суманутом логиком вођа странке која ју је створила `за шаку долара` испоручена на тацни политичком Сарајеву и западним владарима тобоже суверене БиХ - констатовао је он.

И нека након тога, упозорио је Калинић, нико не каже да није знао зашто је тако наопако гласао.

- Јер, послије гласања - нема кајања. Другим ријечима - тражили сте - сада гледајте. Ја и даље вјерујем у политичку зрелост нашег народа и у снагу његовог патриотизма и непогрешивост његове коначне одлуке - поручио је Калинић.