latinica  ћирилица
30/09/2022 |  10:40 ⇒ 11:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Брисел лагао грађане ЕУ у вези са санкцијама Русији

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да су у Бриселу "лагали народ Европе" када су рекли да санкције Москви неће бити проширене на енергенте и да ће оне довести до брзог окончања рата у Украјини, преноси МТИ.
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/MAX BRUCKER) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/MAX BRUCKER)

Велики акционари енергетских компанија, “почевши од финансијера Џорџа Сороша, остварују милијарде екстра профита" захваљујући порасту цијена енергената повезаних са санкцијама, изјавио је мађарски премијер за национални радио.

Грађани у Европи тренутно плаћају скупо енергенте због санкција, што будућност чини нестабилном, рекао је Орбан.

Он је примијетио да се рат у Украјини наставља, без наде да ће се брзо завршити.

Према његовом мишљењу цијене енергената су вођене политички мотивисаним одлукама у Бриселу, а не економским разлозима.

Без санкција, цијене енергената биле би исте као у априлу, када се очекивало да се оне стабилизују на око 100 долара, саопштио је Орбан.

Земље ЕУ су се на самиту у Версају договориле "са руководством Њемачке и Мађарске" да не проширују санкције на енергетику, рекао је он, уз напомену да би Мађарска била у много горој ситуацији да се влада није изборила за изузеће од санкција Русији.

Он је навео и да је неизвјесно да ли ће се ситуација још више погоршати, с обзиром на то да ЕУ жели да уводе нове санкције за Русију".

Коментаришући план Будимпеште да спроведе јавну анкету “Националне консултације“ о санкцијама Европске уније Москви због рата у Украјини, мађарски премијер је рекао да су јединство и сарадња још важнији у вријеме кризе.

Анкета је "правно најфлексибилнији облик" укључивања људи у процес доношења одлука, што је "по мом искуству политички најбоља ствар у одређеним ситуацијама", изјавио је Орбан, наводи МТИ.