latinica  ћирилица
30/09/2022 |  10:53 | Аутор: СРНА

Љубомир Симовић добитник Медаље САНУ за 2022. годину

Награда Српске академије наука и уметности "Медаља САНУ" за ову годину у области умјетности биће уручена писцу Љубомиру Симовићу, саопштено је данас из САНУ.
Књиге - илустрација -
Књиге - илустрација

У образложењу одлуке истиче се да је академик Симовић антологијски пјесник српског језика и добитник највећих националних признања за књижевни рад, као и антологијски драмски писац чије су драме са великим успјехом приказиване и награђиване у позориштима у Србији и у другим земљама.

Наводи се да је Симовић истакнути писац књижевних есеја и документарне прозе, као и истакнути тумач ликовне умјетности и аутор великог броја есеја о сликарству и вајарству.

Комисија за додјелу награде навела је у образложењу да Симовић у својим интервјуима и осталим јавним појављивањима износи јасне оцјене друштвене стварности и интелектуалац је од угледа и утицаја у Србији, те један од најактивнијих чланова САНУ још од 1988. године.

У образложењу је истакнуто и то да овогодишњи лауреат, и као пјесник и као драмски писац, успоставља стваралачку везу са Јованом Стеријом Поповићем, оснивачем Српске академије у дјеловању Друштва српске словесности.

Свечана додјела награде "Медаља САНУ" биће уприличена на скупу поводом обиљежавања Дана Академије 18. новембра.