latinica  ћирилица
30/09/2022 |  11:06 ⇒ 11:11 | Аутор: РТРС

Кампања Јелен пива: Скривени драгуљ историје у Љубињу (ФОТО/ВИДЕО)

У оквиру нове регионалне кампање Јелен пива, Роберт Дацешин, наш најпознатији travel blogger кренуо је на пут кроз БиХ како би пронашао људе који чине наша добра времена. Један од тих људи је и Раде Ликић, борац за очување културно-историјске баштине.
Јелен пиво (Фото: Уступљена фотографија) -
Јелен пиво (Фото: Уступљена фотографија)

 Раде Ликић се, као потпуни аматер, прије више година почео интересовати за стећке у околини Љубиња, из којег потиче његова породица. Са групом пријатеља је почео да истражује прво писане радове са овом тематиком, а онда, схвативши да је виђао многе стећке на својој родној груди, који нису нигдје забиљежени и каталогизовани, одлучио је да исправи ту неправду.

Идући од села до села, тражећи споменике који су свједоци прошлости, али често и врхунска умјетничка дјела, открио је пет стотина стећака који су били заборављени, зарасли и непознати науци и јавности.

Ови средњовјековни надгробни споменици, који су дио УНЕСКО-ве свјетске културне баштине, су мјесто гдје почивају наши преци, између осталих и наши краљеви и великодостојници, али они су и камени свједоци начина живота наших људи у средњем вијеку.

Често украси на стећцима приказују сцене турнира или лова, а Раде каже како му је омиљени украс управо приказ јелена.

Роберт Дацешин са Радом Ликићем (Уступљена фотографија)

Ликић је открио огроман дио историје свог краја и вјерује да се управо у његовом Љубињу налазе најукрашенији и најљепши стећци, што како каже, и струка потврђује. Његова борба за проналажење, очување и каталогизацију стећака не смије бити узалудна, она треба да буде опомена и показатељ свим грађанима да културно – историјско благо мора бити очувано, и да управо у томе лежи богатство ове земље.

Тек када будемо цијенили своје, моћи ћемо да цијенимо и вриједности других народа и култура.

Попут стећака који чврсто стоје на овим просторима, тако је и Радова љубав према отаџбини постојана и због тога он остаје овдје: јер још је много блага које треба открити и сачувати за генерације које долазе. Његов циљ је да људи из цијеле земље, па и свијета, долазе и диве се љубињским умјетничким дјелима.

Захваљујући инспиративној кампањи Јелен пива упознали смо многе родољубе који својим трудом и радом чине наша добра времена и показују да се може и треба остати овдје.