latinica  ћирилица
30/09/2022 |  11:32 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

"Лут фест": Израелци одиграли представу "Када је све било зелено"

Позориште "Кључ" из Израела извело је јутрос у Источном Новом Сарајеву луткарску представу "Када је све било зелено", у оквиру 23. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест".
Представа "Кад је све било зелено" израелског позоришта "Кључ" - Фото: Screenshot/YouTube
Представа "Кад је све било зелено" израелског позоришта "Кључ"Фото: Screenshot/YouTube

"Кад је све било зелено" је невербална луткарска представа, коју су режирали Дикла Кац и Ави Злихалиха, за узраст од пет и више година која говори о човјечанству, природи и похлепи.

Алегоријом, без ријечи, наглашена је опасност од нарушавања равнотеже заједничког постојања и одрживог друштва/свијета.

Кроз старе књиге, рециклиране повезе и пожутјеле странице прича се о дјечаку и дрвету, о дјетињству и адолесценцији, о зеленим пољима која се губе између сивог бетона и о зеленом пупољку наде.

Ова представа инспирисано је књигом "Добро дрво" Шел Силверстејн.

Свечано затварање Фестивала, уручење награда и презентација резултата креативних радионица "Импровизоване лутке", заказано је за данас у 12.00 часова.

На овогодишњем "Лут фесту" учествовала су позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма реализовано је 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Мото фестивала био је "Дијете и сценска лутка" и представља мисију коју "Лут фест" проводи 23 године путем едукације и социјализације дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и Град Зворник.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске СРНА и РТРС.

Медијски пријатељи фестивала су БНТВ, РТВИС, те портали "Катера", "Принцип њуз" и "Палелајв", док је званична штампарија "Ермекс" из Источног Сарајева.