latinica  ћирилица
30/09/2022 |  11:48 ⇒ 22:29 | Аутор: СРНА

Кошарац позвао Тривићеву и Шаровића да саопште потенцијална сазнања о убиству Ристе Југовића

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац позвао је опозиционе кандидате за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Јелену Тривић и Мирка Шаровића да саопште јавности потенцијална сазнања о убиству некадашњег генералног директора Српског осигуравајућег друштва "Јахорина" Ристе Југовића.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Позивам Јелену Тривић да покаже храброст и пита Мирка Шаровића шта зна о убиству Ристе Југовића. Очекујем да она то учини и да са одговорима изађе пред лице јавности - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Подсјетио је да се брутално убиство Југовића испред породичне куће на Палама десило прије 20 година, у времену када су СДС и ПДП били на власти у Републици Српској.

Кошарац је истакао да људи из Сарајевско-романијске регије и цијеле Републике Српске годинама желе сазнати истину о налогодавцима и извршиоцима овог страшног злочина.

- Убијен је човјек који није хтио да дозволи пљачку важне осигуравајуће куће у Српској, човјек који није дозволио да се из ње извлачи новац и да је појединци искористе за своје бенефите - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, јавност, а посебно привредна заједница у Српској, добро памте обраћање Ристе Југовића непосредно прије убиства, када је јавно говорио о хајци која се води против њега, те о константним политичким, полицијским и медијским притисцима и застрашивањима, чак и пријетњама смрћу.

- Поштен и частан однос покојног Југовића према осигуравајућој кући "Јахорина" и његово оштро противљење различитим малверзацијама, очигледно су били мотив за његову ликвидацију. Ако о томе ћуте људи који су тада били на власти и исти они желе поново да дођу на власт, какву поруку шаљу свим грађанима, посебно пословној заједници?! - питао је Кошарац.

Истакао је да је оправдана бојазан да се ради о политички мотивисаном злочину.

- Нека се Јелена распита код Шаровића и нека јавности каже, јер је очигледно да Мирко годинама кукавички избјегава да одговори на ово питање. Сугеришем јој и да Шаровића пита да ли се сјећа писама, која је из затвора у Добоју слао. Људи у Републици Српској и данас причају о томе. Нека јој Шаровић каже шта је писао, шта је обећао да ће рећи само да му се помогне да изађе из затвора. Не би било лоше да се присјети садржаја тих писама - навео је Кошарац.

Отворено је питао да ли Тривићева има довољно спремности да се не повинује закону ћутње.

- Да ли има храбрости да прекрши омерту и каже јавно сазнања о Југовићевом убиству, када већ Мирко неће? Или овај двојац упорно ћути, јер се боји некога са ове или оне стране Дрине - закључио је Кошарац.