latinica  ћирилица
30/09/2022 |  12:40 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Вишковић: Инвеститорима који запосле нове раднике три пута нижа цијена електричне енергије

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је данас да ће се Влада Српске ускоро иницијативом обратити потенцијалним инвеститорима да у договору с Владом имају гарантоване цијене електричне енергије.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је рекао да ће инвеститори, који планирају инвестирати у Републици Српској и запошљавати нове раднике, имати најмање три пута нижу цијену електричне енергије у односу на неке друге.

- Ми имамо електричну енергију, ресурс којим се може похвалити. Имамо ту привилегију да, једини у регији и западном Балкану, имамо тржишне вишкове - појаснио је Вишковић новинарима након посјете предузећу Див-трејдс које ће бити смјештено у првом објекту будуће индустријско-пословне зоне "Подгора" у општини Милићи, чија је комплетна вриједност 2,1 милион КМ.

Он је рекао да ће овом понудом према страним инвеститорима Влада омогућити нова запошљавања, те да ће то бити понуђено и домаћим инвеститорима.

- Сви који желе да инвестирају имаће гарантоване цијене електричне енергије, независно од цијене на свјетским берзама - каже Вишковић.

Вишковић је рекао да су економски показатељи у Републици Српској добри, те да Српска зна да се носи и са кризама.

- Неки сегменти кризе су и позитивно искориштени. Свака криза некад буде и шанса - рекао је Вишковић и додао да је Република Српска и у вријеме пандемије вируса корона и у вријеме украјинско-руског сукоба, показала да се одговорно носи са свим изазовима.

Вишковић је рекао да Српска данас има највећи број запослених људи од када се то мјери, да има највећу покривеност увоза извозом, да има укупан јавни дуг на нивоу 43 одсто, а јавни дуг на нивоу 35 одсто.

Најавио је да ће истражити да ли је више од 1,6 милиона КМ, који је у посљедње четири године Влада Републике Српске, преко Завода за запошљавање дала за запошљавање 399 људи са бироа, злоупотријебљен или правилно искориштен.

- Испитаћу гдје су ти радници, да ли је било злоупотреба и ако се испостави да је било злоупотреба, сви који су то искористили биће избрисани из свих регистара и неће моћи више аплицирати за било коју врсту помоћи - поручио је Вишковић и додао да постоје сумње да свих 399 људи није добило радно мјесто, него да су искориштени.