latinica  ћирилица
30/09/2022 |  13:15 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Клокић: Изборни процес би у свакој земљи требало да буде огледало демократије

Министар европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић поручио је да би изборни процес у свакој земљи требало да буде огледало демократије у којем се бирачи опредјељују једино на основу програма које им представљају кандидати, а никако према препоруци или савјету некога са стране, ма ко то био.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Клокић је, реагујући на изјаву шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлера о изборном процесу у БиХ, рекао да није ни очекивао да овај процес прође без уплитања оних који не би требало да се петљају у унутрашње процесе Републике Српске.

- Сматрам заиста забрињавајућим то што се у периоду кад је кампања практично иза нас, три дана пред изборе, појави једна оваква изјава Сатлера - рекао је Срни Клокић.

Он је навео да је најмучнији дио уплитања Сатлера то што он покушава да све то стави под вео реформи и наводног ширења демократичности.

- Немојмо се играти тих игара. Немојмо се више, господине Сатлеру, играти било каквих игара, јер ови избори су за нас озбиљна ствар. И поред свих покушаја ометања и непромишљености одређених фигура, ја сам оптимиста и заиста желим да вјерујем да ће доћи вријеме када ће изборни процес бити искључиво унутрашња ствар БиХ, без мијешања страног фактора - рекао је Клокић.

На крају крајева, додао је он, зар то нису принципи и вриједности које Запад његује у својим земљама, те упитао зашто БиХ нема право на исто.

- Господине Сатлеру, код нас се у народу каже: "Свој ти пос'о" - рекао је Клокић.

Сатлер је у изјави за Независне новине позвао грађане БиХ да изађу на изборе 2. октобра, упркос томе што, како каже, није задовољан реформама које политичари нису спровели, иако су обећали.