latinica  ћирилица
30/09/2022 |  13:43 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

За ангажовање 450 асистената у основним школама 3,5 милиона KM

Министарство просвјете и културе Републике Српске дало је сагласност за ангажовање 450 асистената у школској 2022/23. години у основним школама у Српској који ће пружати техничку подршку ученицима са сметњама у развоју и ђацима са ријетким болестима, а за ове намјене обезбијеђено је 3,5 милиона КМ.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Из ресорног министарства саопштено је да је Законом о основном васпитању и образовању дефинисано да се васпитање и образовање ученика са сметњама у развоју спроводи у редовним школама и у основним школама за дјецу са сметњама у развоју.

Наводи се да је истим законом омогућено да редовна основна школа затражи сагласност од Министарства просвјете и културе за дјецу којој је налазом и мишљењем стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју предложен асистент, а који ће пружати техничку подршку ученику у току наставне године.

Ново законско рјешење које је ступило на снагу омогућило је да од текуће школске године, осим ангажовања асистената у редовним основним школама, ангажовани могу бити и асистенти за ученике и у школама за дјецу са сметњама у развоју, као и за ђаке са ријетким болестима.

У школској 2022/2023. години одобрени су асистенти за ученике са сљедећим сметњама у развоју: аутизам и елементи аутизма, Даунов синдром са пратећим сметњама, оштећења интелектуалног функционисања, тјелесно оштећење и хронично обољење, оштећење слуха, оштећење вида, епилепсија, оштећење говорно-гласовне комуникације, мјешовити специфични поремећаји развоја, као и за ученике са вишеструким сметњама у развоју.

Министарство просвјете и културе наставиће са улагањем додатних напора како би свим ученицима са сметњама у развоју било омогућено васпитање и образовање у складу са њиховим потребама и могућностима, наводи се у саопштењу.