latinica  ћирилица
30/09/2022 |  13:57 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Лут фест: Гран-при народном позоришту "Тоша Јовановић" из Зрењанина

Представа "Дјечак и мјесец" Луткарске сцене Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина освојила је Гран-при 23. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" - скулптуру "Златна анима" за најбољу представу.
Лутфест - Фото: СРНА
ЛутфестФото: СРНА

Жири 23. "Лут феста" у саставу предсједник Боњо Лунгов /Бугарска/ и чланови Небојша Јовановић /Србија/ и Младен Јанковић /Република Српска/ ову, као и остале одлуке донио је једногласно.

Они сматрају да је ова савремена представа зрењанинског позоришта испуњена маштовитошћу у којој су сви елементи добро промишљени и урађени на луткарској сцени и да носи важну поруку дјечијој публици.

Жири сматра да је глумачки ансамбл играо енергично и убједљиво, а њихова позитивна енергија пренијела се и на публику.

Награда за најбољу режију додијељена је Вјери Видов за представу "Дјечак и мјесец", уз образложење да је редитељ кроз одличан рад са глумцима извела идеју на једноставан али посебан начин, што је дотакло дјечију душу.

Награда за најбољу колективну анимацију лутака и глумачку игру припала је ансамблу представе "Свињар" Државног луткарског позоришта "Сливен", Бугарска, јер је жири оцијенио да су глумци одлично савладали систем лутака који је предложен од креатора лутака, сваки гест је био прецизан, са пуно маште и доприноси жанру представе.

Награду за анимацију и глуму подијелили су Предраг Грујић за улоге Вука и мјесеца у представи "Дјечак и мјесец", Ђорђе Кадијевић за улогу Малог сина у представи "Бајка о зачараној љепотици", Александар Бланич за улоге Кокана, ТВ водитеља и сниматеља у представи "Јунак у трегерима", Драгана Илић за улоге Каје, главе сокола и Коко новинарке у представи "Јунак у трегерима", Ђорђе Јанковић за улоге крила сокола, доктор пјевац и Коко оркестар у представи "Јунак у трегерима", те Јаница Халачева за улогу Принцезе у представи "Свињар".

Благовести Василевој из Народног позоришта "Тоша Јовановић", Луткарска сцена Зрењанин припала је награда за најбољу креацију лутака у представи "Дјечак и мјесец", док је награда за најбоље естетско и техничко рјешење лутака додијељена Наталији Гочевој за представу "Свињар", Државног луткарског позоришта "Сливен", Бугарска.

Награда за најбољу сценографију и костиме припала је Наталији Гочевој за представу "Свињар", награда за оригиналну музику Џонију Талу за музику у представи "Када је све било зелено", Позоришта "Кључ" из Тел Авива. Награда за оригиналну идеју "Луткобаз - Марко Ковачевић" додијељена је представи "Када је све било зелено".

Жири је награду за најлутковитију представу "Камена рука - Хенрик Јурковски", додијелила представи "Бајка о зачараној љепотици", Позоришта лутака "Пинокио" из Београда, а награда "Магија луткарства - Радослав Лазић" отишла је у руке глумаца Позоришта младих из Сарајева за представу "Оловни војник".

Награда "Поетика луткарства - Војислав Вујановић" додијељена је представи "Поклон воденог змаја", естонског Позоришта Тулевески из Јохвија.

Одлуком Савјета Фестивала Захвалница за допринос у децентрализацији културе и луткарства на 23. "Лут фесту" додијељена је Позоришту "Театрило" из Новог Сада.

Церемонија затварања 23. "Лут феста" обиљежена је и представљањем резултата иновативне креативне радионице посвећене изради лутака, чији су водитељи професори из Бугарске Боњо Лунгов и Константтин Каракостов, а тај луткарски перформанс извели су ученици основних школа "Свети Сава" и "Петар Петровић Његош".

Претходно, Позориште "Кључ" из Израела извело је луткарску представу "Када је све било зелено", коју су режирали Дикла Кац и Ави Злихалиха.

На овогодишњем "Лут фесту", чији је организатор "Форум театар" учествовала су позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма реализовано је 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Мото фестивала био је "Дијете и сценска лутка", и представља мисију коју "Лут фест" проводи 23 године, путем едукације и социјализације дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, кроз луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и Град Зворник.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске - СРНА и РТРС.