latinica  ћирилица
30/09/2022 |  15:16 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

Независна газета: Хоће ли БиХ избјећи судбину западне колоније?

Руски лист Независна газета објавио је ауторски текст о предстојећим општим изборима у БиХ, осврћући се на кандидате који имају највеће шансе за побједу.
Независна газета - Фото: Screenshot
Независна газетаФото: Screenshot

Лист наводи да лидер СДА Бакир Изетбеговић има највеће шансе међу бошњачким кандидатима за члана Предсједништва БиХ.

Додаје се да се за хрватског члана борба води између лидера ДФ-а Жељка Комшића и ХДЗ-ове Борјане Кришто.

Независна газета подсјећа да ће се за функцију српског члана Предсједништва БиХ борити пет кандидата. Главна борба ће, како се наводи, највјероватније бити између Жељке Цвијановић (кандидат СНСД-а и садашње предсједнице Републике Српске) и Мирка Шаровића, лидером СДС-а.

Лист истиче да је Цвијановићева искусна политичарка снажног карактера. Подсјећа се да је обављала функцију министарке за економске односе и регионални развој, потом предсједнице Владе Републике Српске, а да је тренутно предсједница Српске.

Независна газета наводи да се Цвијановић, заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, досљедно залаже за очување статуса Републике Српске, коју, како се истиче, Запад покушава да поништи стварањем унитарне БиХ.

- У околностима све већег спољног притиска и дјеловања унутрашњих политичких снага, спремних да у циљу преузимања власти преиспитају тренутни статус Републике Српске, предсједник треба да буде особа која може вјешто да гради спољну политику, организује јавну управу и привредни живот Републике. Додик има управо такво искуство - пише у тексту руског листа.

Овај лист наводи да многи у Републици Српској сматрају да је Додик зауставио ревизију Дејтонског споразума и направио од Републике Српске актера свјетске политике.

- Тим Додик-Цвијановић је урадио много на економском развоју Републике Српске. У постпандемијској 2021. раст републичког БДП-а износио је 6,3 одсто. За шест мјесеци ове године, у тешким геополитичким условима, достигао је 4,5 одсто. И поред многих објективних потешкоћа, људи у Републици Српској живе боље него у Федерацији БиХ - истиче се у тексту.

Независна газета закључује да је Република Српска тренутно најуспјешнији пројекат на Балкану и да по многим показатељима заузима водећу позицију у БиХ.

- Даља судбина Републике Српске, али и другог ентитета у БиХ, у великој мјери зависи од резултата избора - којим путем ће ићи - самосталног развоја или трансформације у колонију Запада. Ако су на путу самосталног развоја, онда сви политичари у БиХ треба да науче да разумију једни друге и помажу. Народ је то одавно схватио - закључује се у тексту руског листа.