latinica  ћирилица
30/09/2022 |  15:36 | Аутор: СРНА

Још нема консензуса о ограничењу цијена руског гаса

Министри енергетике ЕУ још нису постигли консензус у вези са постављањем ограчења на цијену руског гаса, изјавио је европски комесар за енергетику Кадри Симсон.
Сјеверни ток (фото: EPA / STEFAN SAUER GERMANY OUT) -
Сјеверни ток (фото: EPA / STEFAN SAUER GERMANY OUT)

Он је рекао да је Русија посебан случај и да вјерује да би ЕУ могла увести ограничење цијене за сав увозни руски гас, укључујући течни природни, јавила је РИА Новости.

- Међутим, поједине чланице ЕУ виде то као санкције и још немамо консензус у вези с тим - истакао је Симсон након састанка министара енергетике ЕУ у Бриселу.

Три дипломатска извора изјавила су раније за Ројтерс да су чланице ЕУ постигле иницијални договор о осмом кругу санкција Русији због рата у Украјини.

Европска комисија препоручила је раније ове седмице да се уведу додатна ограничења за трговину и појединачне санкције, па да се онда крене ка ограничавању цијена испоруке руске нафте морем у треће земље, које углавном обезбјеђују европске компаније.

Изасланици 27 земаља ЕУ разговарали су данас у Бриселу о приједлогу санкција и дали су зелено свјетло, а коначно усвајање очекивало се сљедеће седмице.

За увођење нових санкција потребна је једногласност чланица ЕУ. Уколико се покаже да су несугласице претешке за превазилажење, питање ће бити тема састанка лидера чланица Уније у Прагу 6. и 7. октобра.

Ројтерс подсјећа да је Мађарска највећи критичар санкција Русији када се ради о чланицама ЕУ.