latinica  ћирилица
30/09/2022 |  15:43 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Требињу престижна награда у Атини

Граду Требињу додијељена је престижна награда у Атини у оквиру овогодишњег такмичења Топ 100 прича одрживог развоја које организује организација "Грин дестинејшн".
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Требиње се поново нашло међу најбољим причама о одрживом развоју са причом "Парк природе Орјен–заштићено подручје у служби унапређења туристичке понуде и одрживог развоја", саопштено је на сајту Градске управе.

Сертификат је на церемонији у Атини уручен замјенику градоначелника Требиња Дражену Бошковићу, који је ове године био и један од водитеља програма проглашења добитника награде.

- Ово је изузетан успјех за нашу локалну заједницу и показатељ одличног рада у сектору туризма у погледу реализације пројеката који доприносе одрживом развоју дестинације - рекао је Бошковић.

Он каже да је Град Требиње током пријаве за такмичење у Атини имао техничку подршку пројекта УСАИД-а "Туризам".

Бошковић и директор градског Аграрног фонда Веселин Дутина учествовали су и на Самиту о зеленим дестинацијама и будућности туризма који је организован под покровитељством Града Атине и Туристичке организације Грчке.

Позивницу за Самит Трбиње је добило на основу приче "Херцеговачка кућа", која је у марту проглашена за најбољу причу одрживог развоја на Међународном сајму туризма у Берлину /ИТБ Берлин/.

На маргинама Самита представници Града састали су се са амбасадором БиХ у Грчкој Милицом Ристовић Крстић са којом је договорено да се у наредоном периоду интезивира сарадња Требиња и неколико локаних заједница из Грчке, с циљем успостављања сарадње у области привреде и туризма.

Осим Требиња, у овогодишњем програму "Грин дестинејшн" – Топ 100 прича одрживог развоја учествовали су и представници Министарства трговине и туризма Републике Српске, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, федералног Министарства животне средине и туризма, као и још неколико локалних заједница из БиХ.

Учешће тих представника подржано је кроз пројекат "ЕУфорбизнисрикавери", који спроводи организација ГИЗ, уз подршку ЕУ и Владе Њемачке.