latinica  ћирилица
30/09/2022 |  16:06 ⇒ 22:23 | Аутор: СРНА

Кошарац: Додик има капацитет да разговара са свјетским државницима

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је данас да је лидер СНСД-а и кандидат ове странке за предсједника Републике Српске Милорад Додик државник којег уважавају сви нормални људи у окружењу и да у Српској треба да буду поноси на тај капацитет.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Коментаришући подршку премијера Мађарске Виктора Орбана кандидату СНСД-а за предсједника Републике Српске Милораду Додику, Кошарац је навео да је Додиков однос са државницима такав да на адекватан начин заступа интересе Републике Српске и свог народа.

- Он има само проблем са онима који су навијени потребом западних земаља да му праве проблем, а таквих има и у Републици Српској, и у БиХ и у Европској унији и ван граница ЕУ. Али, сви указују да је Додик државник који зна да разговара, човјек дијалога, мира и стабилности - рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Кошарац је навео да је био присутан на састанцима Додика и труског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, који подржава његове статове и о питањима ЕУ и НАТО-а, као и политичких процеса који се воде у Европи.

Он је истакао да људи у Републици Српској треба да буду поносни на капацитет који Додик показује у Српској и ван њених граница, те да за разлику од њега постоје политичари у БиХ који желе да задовоље потребе западних земаља.

- Додик им је у свему томе баријера, јер њему и његовој политици снагу даје народ, а не неки амбасадори, високи представници или комесари. Очигледно да ту многи не могу да признају да су у континуитету поражени од Додика - закључио је Кошарац.

Мађарски премијер Виктор Орбан подржао је јуче Додика, за кога је рекао да је спреман очувати мир, да је отворен за дијалог, залаже се за Дејтон и у свим приликама чува интересе српског народа.

Влада Мађарске обезбиједила је бесповратна средства за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата пољопривредницима у Српској, а њих више од 600 до сада се пријавило за ту помоћ.