latinica  ћирилица
30/09/2022 |  16:49 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Јахорина највеће градилиште са седам инфраструктурних пројеката (ВИДЕО)

Јахорина је и ове године, највеће градилиште у региону. Показатељи потврђују да су улагања институција Српске у износу већем од 200 милиона марака, примјер успјешне инвестиције. У протеклих пет година, цијена грађевинског земљишта увећана је чак стотину пута, а и приходи од зимске сезоне већи су 14 пута. Најмодернији систем осњежавања, биће спреман до предстојеће зимске сезоне.
Радови на локацији Скочине-Прача гдје се ради најмодернији систем за вјештачко осњежавање - Фото: СРНА
Радови на локацији Скочине-Прача гдје се ради најмодернији систем за вјештачко осњежавањеФото: СРНА

На локацији Скочине – Врхпрача гради се најсавременији систем за вјештачко осњежавање и велика акумулација од 30 хиљада метара кубних воде неопходна за производњу снијега. Дакле, у предстојећој сезони са 70 одсто осњежених стаза.

- Релевантне температуре на којима почињемо биле су минус три степена, а са набавком сноуфактори, другачија технологија за осњежавање, он ради на 10 – 15 степени у плусу, тако да ћемо и на тај начин покрити дане кад дува југо и почиње снијег да се топи - каже Недељко Беговић, руководилац Одјељења за вјештачко осњежавање ОЦ Јахорина.

Дејан Љевнаић, директор ОЦ Јахорина појаснио да ће у новој зимској сезони ове ски-стазе добити систем са новоизграђеним језером за вјештачко осњежавање капацитета 30.000 метара кубних.

- Поред система за осњежавање, који је заиста једини, најмодернији овде у Европи, радимо на изградњи два нова лифта, потом 3,5 километра расвјете за ноћно скијање на Скочинама и Трново - истакао је Љевнаић.

У капацитете Олимпијског центра ове годне инвестира се 30 милиона. Паралелно, 50 милиона у ски центар Игришта код Власенице, а ускоро преузимају управљање и Андрићградом. Кључ успјеха, кажу, јесте подршка српског члана Предсједништва, свих институција Српске и локалних заједница

Догодине изградња седам километара гондоле Пале Јахорина, повезивање нордијског полигона Дворишта са планином, а уз то, иако је цијена метра квадратног земљишта порасла на 6 хиљада марака, инвестира се и у 400 хиљада метара квадратних смјештајних капацитета.