latinica  ћирилица
30/09/2022 |  17:44 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Чубриловић и Пастор - наставак подршке Српској (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је данас са предсједником Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштваном Пастором разговарао о досадашњој сарадњи два парламета, која је била на завидном нивоу, те да су изразили наду да она буде настављена и у новом сазиву након предстојећих избора у БиХ.
Недељко Чубриловић разговарао са Иштваном Пастором - Фото: СРНА
Недељко Чубриловић разговарао са Иштваном ПасторомФото: СРНА

- Пастор је не само дугогодишњи предсједник парламента Војводине, него и искусан човјек који је дао печат сарадње Срба и Мађара унутар Србије и успостављених односа између двије државе који могу да служе као примјер добросусједских односа - оцијенио је Чубриловић након њиховог састанка у Бијељини.

Чубриловић је истакао да се досадашња сарадња не завршава на сарадњи два предсједника већ се одвија кроз институције, рад парламентарних одбора и свега што живот значи у политичком смислу и у реалном животу.

Пастор је навео да је институционална подршка, сарадња и помоћ Скупштине Аутономне покрајине Војводина неупитна и константна.

Он је рекао да има пуно тема које повезују два парламента, прије свега однос матичне државе са својом дијаспором.

- Ми сада окончавамо један период у нади да ћемо наставити нашу сарадњу, надам се и персонално, али институционално свакако и мој долазак је пре свега везан за изражавање те спремности, добре жеље и отворености - поручио је Пастор.

Након састанка који је одржан у Центру за културу "Семберија", Пастор је рекао новинарима да његово пријатељстви са Чубриловићем траје дуже од 10 година и да су први сурети били везани за Будимпешту гдје су се сваке друге године одржавали састанци парламената балканских држава.

- У посљедње четири године то пријатељство се разгранало, сарадња између два парламента се веома раслојила и постала врло богата - закључио је Пастор.