latinica  ћирилица
30/09/2022 |  18:45 ⇒ 01/10/2022 | 07:14 | Аутор: РТРС

Које су новине на гласању на предстојећим изборима? (ВИДЕО)

Окретање отвора кабине према члановима бирачког одбора, а не према зиду као што је до сада био случај, печаћење и потписивање сваког гласачког листића, помоћ приликом гласања слијепим и неписменим уз потврду, новине су на предстојећим изборима које ће допринијети да буду поштенији и правичнији.
Гласање (фото: EPA-EFE / FEHIM DEMIR) -
Гласање (фото: EPA-EFE / FEHIM DEMIR)

Оцјена је то изборних службеника али и невладиних организација које прате изборе.

Оно што је константа јесте да бирач приликом гласања на увид мора показати неки од идентификационих докумената: личну карту, возачку дозволу или пасош.

Изборни дан, тренутак када гласач остварује своје бирачко право сматра се врхунцем демократије.

Изборни процес није савршен и изнова се унапређује, први пут од када се проводе избори у дејтонској БиХ грађани Српске по доласку на бирачко мјесто добиће гласачке листиће са печатом и потписом овлашетног члана бирачког одбора.

То није једина новина на општим изборима 2022. Отвор гласачке кабине биће позициониран тако да гласач леђима буде окренут према бирачком одбору и посматрачима. Удаљеност од два метра гарантује тајност гласања, а бирачком одбору да уоче било какав покушај гласача да злопотријеби изборни процес.

Окретањем кабине од зида ка бирачком одбору и посматрачима практично ће онемогућити тзв. бугарски воз, када лице по наговору странака унесе испуњен гласачки листић, а изнесе празан.

На гласачком мјесту није дозвољено снимање, вађење из џепова било чега. На столу ће сваки бирач имати оловку којом ће заокруживати своје преференције.

Једна од новина јесте помоћ другог лица неписменим и слијепим особама приликом гласања, уз доказ. За неписмене то је идентификациони документ у коме је већ уписано XXX на мјесту потписа, док слијепи и физички неспособни достављају потврду од надлежне институције. Ако је ријеч о особа са инвалидитетом, може се изнијети сто и кабина како би гласала напољу.