latinica  ћирилица
30/09/2022 |  20:03 | Аутор: СРНА

Захарова: Гутерес прекорачио своја овлаштења

Генерални скеретар УН Антонио Гутерес прекорачио је своја овлаштења изјавама да резултати референдума у ДНР, ЛНР, Запорожју и Херосну немају правну вриједност, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Марија Захарова (Фото: МИД России)Фото: Facebook

Гутерес је раније саопштио да ће било каква одлука о придруживању ових региона бити ништавна, неважећа и да је треба осудити, оцијенивши да се ови референдуми не могу описати као истинско изражавање народне воље.

- У овом случају, Гутерес, очигледно, не само што је прекорачио своја овлаштења, него се заправо ускладио са колективним Западом, још једном прибјегавајући селективном приступу у тумачењу догађаја - рекла је Захарова.

Она је додала да директни напади генералног секретара на право на самоопредјељење народа ДНР, ЛНР, Херосна и Запорожја представљају још један примјер лицемјерја и очигледних двоструких стандарда.

- Сматрамо да је неприхватљива чињеница да је генерални скеретар УН постао инструмент пропаганде и притиска на државе чланице, а треба да се руководи Повељом УН у њеној цјелости - закључила је Захарова.