latinica  ћирилица
30/09/2022 |  21:35 ⇒ 01/10/2022 | 13:02 | Аутор: СРНА

Додик: Конфузија око санкција Русији говори о распаду БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да конфузија коју су произвели Бошњаци тврдњама да је БиХ увела санкције Русији говори да је БиХ распаднута земља без икаквог значаја, која само служи за разна раскусуривања.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је поновио да БиХ формално-правно није увела санкције Руској Федерацији, јер иза такве одлуке није стао ниједан орган, који је са формално-правне стране надлежан за то питање, а то су Предсједништво БиХ и Савјет министара.

Он је подсјетио да се таква одлука не примјењује у земљама гдје БиХ у дипломатији представљају српски кадрови, за разлику од држава у којима су амбасадори и конзули бошњачки кадрови, који су мимо одлука БиХ давали своје сагласности на мултилатералном нивоу на увођење санкција.

- То је декларативна појава која се дешавала, јер БиХ има министра спољних послова /Бисеру Турковић/ која је сљедбеник политичког ислама и дјелује у складу са тим интересима, умјесто да се води интересима БиХ - рекао је Додик за телевизију "Курир" .

Он је подсјетио и да је доказ да санкције Русији нису уведене чињеница да Руска Федерација није ставила БиХ на листу непријатељских земаља.

- Из неког нашег односа који ми /Република Српска/ имамо с њима, Русија то није учинила, што је омогућило да и они /Бошњаци/ користе гас по нижим цијенама. То је та подмуклост муслимана, који би на тај начин све бенефите узели, и то све што могу, а истовремено би држали лекције читавом свијету - рекао је Додик.