latinica  ћирилица
01/10/2022 |  09:03 ⇒ 12:48 | Аутор: РТС

Сјеверна Kореја испалила још двије балистичке ракете

Сјеверна Kореја је испалила двје балистичке ракете кратког домета ка мору код источне обале, саопштила је војска Јужне Kореје.
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив -
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив

То је четврто лансирање Пјонгјанга за недељу дана, што повећава напетости на Kорејском полуострву, гдје су први пут од 2017. ратне морнарице Јужне Kореје, САД и Јапана одржале заједничке противподморничке вјежбе у петак и након посјете потпредсједнице САД Kамале Харис региону ове недјеље, преноси Ројтерс.

Двије ракете кратког домета лансиране су из Сунана, северно од Пјонгјанга, главног града Северне Kореје, наводи се у саопштењу генералштаба војске Јужне Kореје.

У саопштењу се прецизира да је процијењени домет ракета био на 350 километара и да су летјеле на висини од 30 км брзином од шест маха.

Јапанска обалска стража пријавила је најмање два тестирања Пјонгјанга, за која се сумња да су балистичке ракете.

- Ракете су летјеле 400 и 350 километара, достижући висину од 50 километара - рекао је јапански министар одбране Тоширо Ино.

Токио је уложио протест Пјонгјангу дипломатским каналима, навео је Ино, додајући да су ракете вероватно летеле "неправилном путањом" и да су пројектоване да избегну дејство ПВО.

Америчка индо-пацифичка команда саопштила је да је упозната са лансирањем балистичких пројектила и оцијенила да оне не представљају непосредну претњу америчком војном особљу или територији или њиховим савезницима.

Такође је наведено да САД остају чврсто посвећене одбрани Јапана и Јужне Kореје.

Сјеверна Kореја је испалила пројектиле пре и послије посете потредсједнице САД Kамале Харис Јужној Kореји, чиме је повећала рекордан број тестирања оружја током ове године, а Пјонгјанг је ове године такође извео и прву пробу интерконтиненталне балистичке ракете од 2017.

Обиљежавајући 74. годишњицу оружаних снага Јужне Kореје, предсједник Јун Сук-Јол је осудио, како је назвао, недавне војне провокације Сјеверне Kореје и обећао да ће појачати заједничке војне вјежбе са САД.

Специјални изасланик Јужне Kореје за питања мира и безбједности на Kорејском полуострву, Kим Гун, имао је телефонске разговоре са својим америчким и јапанским колегама, у којима су како је навео, заједнички осудили ракетне тестове Пјонгјанга.

Савјет безбједности Уједињених нација увео је санкције Сјеверној Kореји због балистичких пројектила и нуклеарних проба.

Пјонгјанг одбацује санкције као кршење сувереног права на самоодбрану и истраживање свемира, пренио је Ројтерс.