latinica  ћирилица
01/10/2022 |  09:58 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

У Српској неће доћи до раста цијена електричне енергије, иако је она најјефтинија у региону и Европи

Цијена електричне енергије у Републици Српској јефтинија је у односу на тренутну глобалну берзанску цијену, рекао је извршни директор за инвестиције и развој Електропривреде Републике Српске Јовица Влатковић.
Електро-пренос - Фото: илустрација
Електро-преносФото: илустрација

Влатковић је рекао да у Српској неће доћи до раста цијена електричне енергије, иако је она најјефтинија у региону и Европи и за привреду износи 53 евра за мегават-час, док је за домаћинства чак и нижа од производне.

- ЕРС и Влада Српске улажу максималне напоре да одрже тренутне цијене струје на домаћем тржишту како би сачували домаћинства и привреду од већих трошкова - рекао је Влатковић за Глас Српске.

Влатковић је истакао да глобална криза, која није заобишла ни енергетски сектор, стварајући огроман притисак чак и на оне најразвијеније земље ЕУ, неће негативно утицати на електроенергетски сектор Републике Српске и цијене струје.

Говорећи о инвестицијама, Влатковић је подсјетио да је протеклу годину обиљежио највећи инвестициони циклус од постојања ЕРС-а и да је то инвестицијски и финансијски најуспјешнија година од оснивања предузећа.

Када је ријеч о инвестицијама које су обиљежиле ову годину, Влатковић је навео "Програм енергетске одрживости за домаћинства и привреду 50.000 плус" , односно изградњу соларних електрана на крововима домаћинстава, односно породичних кућа.

- У том пројекту ЕРС учествује са 20 одсто, домаћинства 80 одсто, која ће то враћати у једнаким ратама периоду од десет година - навео је Влатковић.