latinica  ћирилица
01/10/2022 |  10:28 ⇒ 10:29 | Аутор: СРНА

Тегелтија честитао Лију Национални дан Кине

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија честитао је премијеру Кине Ли Кећангу Национални дан Кине и истакао да је та земља под вођством Комунистичке партије урадила много на свом развоју, а изванредни успјеси које је постигла у свим областима свједоче о мудрости његог руководства и пожртвованости кинеског народа.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је изразио поштовање према напорима које Кина чини на промоцији мира и једнакости свих народа и захвалио на континуираној подршци грађанима БиХ, саопштено је из Савјета министара.

- Пријатељски однос између наших земаља карактерише међусобно поштовање и добра политичка, економска, културна, као и сарадња у области образовања - навео је Тегелтија.

Он је подсјетио да се ове године обиљежава и 10 година од покретања сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, која је показала да сарадња са Кином не доприноси само земљама у оквиру ове иницијативе, већ и свеукупним односима ЕУ и Кине.

Тегелтија је рекао да БиХ остаје посвећени даљем унапређењу сарадње двије пријатељске земље, на добробит народа, те да остаје привржена јачању међусобне сарадње и поштовању принципа једне Кине.

- Почаствован сам што сам имао прилику да у Пекингу разговарам са премијером НР Кине о унапређењу односа наше двије земље, као и да на позив руководства НР Кине присуствујем једном од најзначајнијих догађаја, не само за Кину, већ и за цијели свијет – отварању Зимских олимпијских игара на којима је учествовало више од 3.000 спортиста из 109 земаља свијета, одржаних у отежаним условима пандемије ковида - навео је Тегелтија.

Он је нагласио да је и даље под утиском способности и снаге Кине да и у изазовним временима одговори високом захтјеву какав је организација Олимпијских игара, те упутио искрене честитке још једном на томе.

Уз најбоље жеље за даљим развојем, напретком и благостањем Кине и пријатељског народа те земље, Тегелтија је истакао да му је част и задовољство да у име Савјета министара и своје лично име, Лију и цјелокупном руководству, као и свим грађанима Кине, честита Национални дан Кине.

Народна Република Кина основана је 1. октобра 1949. године и на тај датум обиљежава свој Национални дан.