latinica  ћирилица
01/10/2022 |  10:40 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

Сарајево не да професору Ковићу да посјети гробове својих предака

Професору Филозофског факултета Универзитета у Београду Милошу Ковићу Сарајево већ више од шест мјесеци не дозвољава да уђе у БиХ, због чега му је не само отежан рад на Универзитету у Источном Сарајеву, него му је ускраћено и право да посјети гробове својих предака.
Милош Ковић - Фото: РТРС
Милош КовићФото: РТРС

Историчар Ковић, који је у марту на путу да одржи предавање у Источном Сарајеву, враћен са границе под образложењем да је "пријетња за безбједност БиХ", рекао је за Срну да је забрана његовог уласка сасвим очигледно била демонстрација силе политичког Сарајева и показатељ да се Републици Српској уводи забрана слободе мисли и говора.

- Према мом мишљењу, то је и демонстрација силе према Републици Српској, а у исто време сигнал реалног утицаја Републике Српске на политички живот у БиХ и нарочито на безбједносне службе које су забраниле мој улазак у БиХ - истакао је Ковић.

Ковић је навео да он и његов адвокат из Републике Српске, прикупљају податке и у преписци су са органима власти у Сарајеву, јер је то све што може да учини као грађанин.

- Јасно је да су прекршили закон БиХ закон о странцима и јасно је да нису поступали по законима БиХ, осим тога, према Уставу БиХ гарантована је слобода мисли и говора - додао је Ковић.

Према његовим ријечима, испоставља се да у Сарајеву, постоје људи које закони не занимају и да очигледно слушају налоге некога кога закони БиХ ни по чему обавезују.

Ковић је рекао да је "иронија историје" то што му је улазак у постојбину његових предака забранио човјек за кога је "тешко утврдити је ли или није дипломирао".

- Добио сам информације да је шеф Обавјештајно-безбједносне агенције /Мехмед Османагић/ човјек против кога се водила истрага због фалсификовања дипломе, за кога је тешко утврдити је ли или није дипломирао. Да доживим да ми неко такав забрани улазак у БиХ, одакле је моја породица по мајци потиче, и да не могу да посетим гробове својих предака који су страдали у геноцидима у два светска рата, и да ми то забрани наречени господин по нечијим саветима - то је иронија историје - додао је Ковић.

Он је нагласио да то прима са миром, јер зна да није ни први Србин или српски историчар који је изложен прогону у БиХ, нити ће бити једини.

- Ово што ја доживљавам није ништа у односу на оно што преживљавају сваког дана моја браћа у Републици Српској и моје колеге како данас, тако и у току целе своје историје - рекао је Ковић, који се бави истраживањем међународних односа и историје политичких идеја с краја 18. и почетка 20. вијека.

Ковић је указао да на трибинама настоји да говори о ономе што добро зна, а то је историја, али да када се говори о историји, не може да се не говори и о садашњости и указује да је тешко размишљати о томе шта је то што је некоме у Сарајеву могло да засмета у ономе што је изговорио.

- Највећи геноцид у историји света почињен је над староседеоцима америчког континента, тако да наравно да поредим америчке нападе и агресије, са оним што су САД учиниле српском народу у Крајини, не само у бившој Републици Српској Крајини, него и о Крајини у БиХ, и наравно да поредим то што су радили са оним што су радили Србима на Косову и Метохији - додао је Ковић.

Према његовим ријечима, Србе на Косову и Метохији држе у гетоима по сличном моделу како држе старосједиоце америчког континента у резерватима.

Ковић је подсјетио да Англосаксонци имају дуго колонизаторско искуство и оцијенио да сада на српском народу покушавају да примијене моделе које су примјењивали у Индији, на Филипинима и на америчком западу.

- Али, ми смо Срби, не иде то тако са нама, никада није могло, а неће моћи ни у будућности. И, ми нисмо староседеоци америчког континента, постоје неке велике суперсиле које су врло заинтересоване за наш опстанак, тако да ми у овој борби нисмо сами, и сви то добро знамо. Мислим на Русију пре свега, али и на Кину - рекао је Ковић.

Он је додао да је дубоко захвалан на томе што су се, када се догодила забрана, о томе огласиле све личности од формата и значаја у Републици Српској и да вјерује да је било покушаја да се нешто учини, као и да му из Српске стиже "огромна и снажна подршка омладинских удружења".

Ковић је рекао да су у Београду о ограничавању његове слободе кретања јавили сви значајнији медији, али да се из власти "нико није огласио".