latinica  ћирилица
01/10/2022 |  10:59 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

За најосјетљивије категорије у септембру издвојено 109,9 милиона КМ

У складу са опредјељењем Владе Републике Српске да економски оснажи најосјетљивије категорије становништва, Министарство финансија је у септембру наставило са реализацијом пакета мјера финансијске помоћи за који је из буџета издвојено 109,9 милиона КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе сјавношћу.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Овим мјерама обухаваћени су млади, пензионери, борачке категорије, те незапослена дјеца погинулих бораца и породице са четворо и више дјеце.

У септембру је започела са реализацијом мјера подршке породицама са четворо и више дјеце у којима је један од родитеља незапослен, а бар једно дијете малољетно.

На основу расписаног јавног позива и обрађене документације, до сада је исплаћено по 750 КМ за 1.453 породице, за што су из буџета извојена средства у висини 1,1 милион КМ, наводи се у саопштењу.

У септембру је реализована и једнократна помоћ од 1000 КМ дјеци погинулих бораца која се воде на евиденцији Завода за запошљавање, а из буџета је исплаћено укупно 3,7 милиона КМ за 3.679 корисника овог права.

На основу одлуке Владе Републике Српске, у септембру је исплаћена друга транша једнократне помоћи од по 100 КМ за 215.801 демобилисаног борца у Републици Српској.

Из буџета Републике Српске је, укључујући и прву траншу исплаћену у августу, за једнократне подршке борцима издвојено 43 милиона КМ.

Једнократна помоћ од 100 КМ је исплаћена два пута и корисницима пензија у Републици Српској, те је по том основу из Буџета издвојено 36,1 милион КМ.

Ова мјера је обухватила 180.317 пензионера којима су средства исплаћена путем банака или поште.

Пакет подршке младима реализован је путем Министарства финансија, такође у двије транше, за шта је укупно издвојено 25,9 милиона КМ.

У септембру је помоћ од по 100 КМ исплаћена за 131.862 младих, додаје се у саопштењу.