latinica  ћирилица
01/10/2022 |  11:41 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Кошарац: Достављен акциони план за извоз црвеног меса из БиХ у ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац саопштио је да је Европској комисији достављен акциони план за испуњавање препорука из извјештаја Директората за здравље и безбједност хране о могућности извоза црвеног меса из БиХ на тржиште ЕУ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Он је подсјетио да је овај директорат у августу сачинио извјештај о обављеном аудиту за контролу здравља животиња с циљем провјере испуњености услова за извоз меса говеда, оваца и коза из БиХ у ЕУ.

- У сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство БиХ и надлежним тијелима Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, интензивно смо радили на припреми акционог плана за уклањање уочених недостатака и испуњавање препорука из извјештаја европског аудит тима. Након што смо дефинисали јасне циљеве и рокове за извршење, акциони план смо доставили Директорату за здравље и безбједност хране Европске комисије - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, у наредном периоду очекује се одговор Директората о прихватању акционог плана, те почетак његове реализације, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

- ЕУ је важан спољнотрговински партнер БиХ, тако да је наше трајно опредјељење да извозно оријентисаним привредним субјектима из Републике Српске и Федерације БиХ омогућимо пласман на европско тржиште. Очекујем да ћемо у што скоријем року добити позитиван одговор из Брисела, како би наши произвођачи могли извозити црвено месо на велико европско тржиште - поручио је Кошарац.