latinica  ћирилица
01/10/2022 |  14:34 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Додик: И даље подизати ниво и стандарде високог образовања Српске (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је за институције Републике Српске веома важно подизање нивоа и стандарда високог образовања.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик, који је данас обишао радове на изградњи и реконструкцији више факултетских објеката Универзитета у Бањалуци, рекао је да институције константно унапређују услове за студирање студената, услове за њихов смјештај и слично.

Он је рекао да је одлична идеја да се у простору Универзитетског града у Бањалуци изграде нови објекти Правног и Економског факултета, што би можда могло бити финансирано продајом локација на којима се те образовне установе сада налазе.

- Тако би све било на једном мјесту, а преостаје да само развијамо неке потребне услуге с циљем да студенти и наставно особље буду у увјерењу да се налазе у организованој средини која пружа све. На крају све треба да се заврши тако што ће на данашњој локацији Унивезитетског клиничког центра /УКЦ/ у Бањалуци бити изграђени средња медицинска школа и Медицински факултет, инкорпориран у УКЦ - рекао је Додик.

Он је рекао да је позитивно што сви студенти који су у Студентском дому и завршавају годину за годином у року имају бесплатан боравак, те да га радују иницијативе да се наставни програми високошколских установа спороводе на страним језицима, што ће омогућити долазак студената из других земаља.

Додик је истакао да ће у Универзитетском граду у Бањалуци бити завршен раније планирани специфични објекат вртића едукативног карактера за студенте те врсте занимања, иако је тај посао заустављен због неких процедуралних проблема.

Он је рекао да институције огромну пажњу поклањају и Универзитету у Источном Сарајеву, гдје се гради Ректорат, Музичка академија...

- Раније је тамо изграђен Правни и Економски факултет, Факултет физичке културе и много чега другог. Раде се и различити објекти за Универзитета у Источном Сарајеву међу којима је Шумарски факултет у Власеници... - навео је Додик.

Додик је данас са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић и ректором Универзитета у Бањалуци Радославом Гајанином обишао грађевинске радове у Универзитетском граду на згради у којој ће бити смјештени Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет и Шумарски факултет, као и објекте Филозофског факултета и Ректората/Академије умјетности на којима се врши утопљавање кроз пројекат енергетске ефикасности.

Заједно са њима у обиласку били су бројни министри у Влади Српске, те представници студената.