latinica  ћирилица
01/10/2022 |  15:51 ⇒ 15:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Није тренутак за пријем Украјине у НАТО

Захтјев Украјине за пријем у НАТО требало би процедурално размотрити у неко друго вријеме, изјавио је савјетник америчког предсједника за националну безбједност Џејк Саливен, преноси Јуроњуз.
НАТО (фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
НАТО (фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

- По нашем мишљењу, сада је најбољи начин да се Украјина подржи кроз практичну подршку "на терену", а процес у Бриселу би требало да се предузме у друго вријеме - рекао је Саливен у Бијелој кући.

Украјина је у петак званично поднијела захтјев за улазак у НАТО као војни партнер, што се поклопило са церемонијом у Москви на којој је руски предсједник Владимир Путин потписао документа о присаједињењу самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области Русији.

- Америка је у потпуности спремна са нашим савезницима из НАТО да брани сваки педаљ територије НАТО - рекао је јуче амерички предсједник Џо Бајден.

Ако би захтјев Кијева за чланство био прихваћен, снаге које су у НАТО савезу би формално биле увучене у рат у Украјини, и биле директно супротстављене руској војсци, што би потенцијално довело до ескалације сукоба, напомиње Евроњуз.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је јуче да, иако подржава право Украјине да приступи Алијанси, свих 30 чланица треба да постигне консензус о томе.