latinica  ћирилица
01/10/2022 |  15:51 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Увођење нових процедура у васкуларној хирургији

У Болници "Свети врачеви" у Бијељини данас су обављене двије сложене операције код пацијената са обољењем каротидних артерија, саопштено је из ове здравствене установе.
Бијељина - операција - Фото: СРНА
Бијељина - операцијаФото: СРНА

Операције је извео Марко Драгаш, познати стручњак за васкуларне болести са Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хиругију Клиничког центра Србије, уз асистенцију васкуларног хирурга из бијељинске Болнице Немање Јанковића.

Драгаш је оцијенио да Болница у Бијељини напредује, чему у прилог говори увођење нових процедура у васкуларној хирургији.

- Сигуран сам да ова болница има добру перспективу и да ће се наша сарадња наставити на најбољем могућем нивоу - рекао је Драгаш.

Јанковић је појаснио да каротидна хирургија подразумијева операције на каротидним артеријама које снабдијевају мозак крвљу, а које су критично угрожене.

- Жаргонски, каротидна хирургија или операције каротидних артерија се називају и хирургијом подмлађивања или освјежавања мозга. Веома је значајно што се у нашој установи могу оперисати, не само пацијенти из Бијељине, него из цијеле Републике Српске - рекао је Јанковић.

Директор бијељинске Болнице Златко Максимовић рекао је да ова установа, након развоја кардиологије, офталмологије, анестезије, ортопедије и хиругије, креће у експанзиван развој хирургије каротидних артерија.

- У посљедња два мјесеца успјешно смо урадили више од 10 операција каротидних артерија. Наравно, рађене су и бајпас операције, планирано је да се раде и анеуризме абдоменалне аорте, тако да је неупитан развој васкуларне хирургије са нашим стручњацима из бијељинске болнице, које помажу стручњаци, наши пријатељи из Београда - нагласио је Максимовић.