latinica  ћирилица
01/10/2022 |  17:10 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

У Србији почео попис становништва (ВИДЕО)

У Србији је данас почео попис становништва, домаћинстава и станова, који ће трајати до краја октобра. Претходни попис проведен је 2011. године, а одржавање новог, због пандемије вируса корона, одложен је за ову годину.
Србија попиис - Фото: РТРС
Србија попиисФото: РТРС

Надлежни кажу да је попис више од статистике. Пописивачи ће први пут користити електронске обрасце.

Јутрос је 15.000 изабраних пописивача широм Србије кренуло од врата до врата, како би од грађана прикупили пописне податке. Од 69 питања, грађани, уколико то не желе, нису у обавези да одговоре само на три - о националности, матерњем језику и вјероисповијести.

- Попис се спроводи да бисмо добили поуздане податке о виталним, етничким, економским, образовним, миграционим и другим обиљежјима становништва који су неопходни за добијање прецизне слике тренутног стања, али и за пројекције будућих кретања, а нарочито за реално сагледавање обима и посљедица исељавања становништва у иностранство у последњих 11 година, пада фертилитета и убрзаног старења становништва - рекао је Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику Србије.

Закон обавезује грађане да учествују у попису и дају тачне и потпуне одговоре. У супротном, прописане су казне од 20.000 до 50.000 динара. Предузете су и мјере за заштиту прикупљених података, који се не могу уступати другим физичким и правним лицима.

- Једна од круцијалних новина овогодишњег пописа јесте коришћење електронских образаца умјесто папирних. Коришћење електронских образаца омогућило нам је да, поред осталих бенефита, обезбиједимо тајност, односно да заштитимо осјетљиве индивидуалне податке о личности од било каквог облика разоткривања - прецизирала је Снежана Лакчевић, помоћник директора Републичког завода за статистику, Сектор друштвених статистика.

Одговоре на питања дају одрасли чланови домаћинства, који ће моћи да дају податке и о одсутним члановима.

За дјецу, млађу од 15 година, податке даје родитељ, усвојитељ или старатељ.

- До краја новембра ћемо објавити прве прелиминарне резултате који ће да обухвате само податке о укупном броју пописаних лица, домаћинстава, станова. Већ на прољеће почећемо с објављивањем коначних резултата, а то ће бити прво подаци о старости, полу, националној припадности - навела је Љиљана Ђорђевић, начелник Одјељења за попис становништва РЗС Србије. 

Политички представници Албанаца најавили су да припадници те националне мањине из Бујановца, Прешева и Медвеђе овог пута неће бојкотовати попис, за разлику од претходног, 2011. године.